På Nationalmuseum i Stockholm visas stillbilder, filmer och objekt ur Lars Noréns pjäs “Stilla liv”som hade premiär på Dramaten 2017. Stycket saknade helt repliker och beskrevs som ett ordlöst rekviem över Sveriges historia.
– Lars arbetade i över tio år på idén “Stilla liv”. Det här är en serie stillbilder som han såg och som rörde på sig och scener ur Sveriges historia de senaste hundra femtio åren, säger journalisten Bobo Ericzén.
Började arbeta tillsammans 2007
Bobo Ericzén lärde känna Lars Norén efter att ha dokumenterat repetitionerna av hans Hamlet-uppsättning på Romateatern på Gotland 2007. Sedan dess filmade Ericzén dramatikern och regissörens under många år. Utställningen på Nationalmuseum är en del av det omfattande materialet.
– När jag inte filmade repetitionerna så blev det mer som en ritual när vi sågs och fikade, eller reste eller sågs hemma hos honom eller hos mig, då stod kameran alltid där. Och så fortsatte det, säger Bobo Ericzén.
Planerade utställningen tillsammans
Tillsammans planerade vännerna utställningen på Nationalmuseum, men när Lars Norén gick bort i sviterna av covid-19 i januari 2021, stannade arbetet av.
Nu, knappt två år senare visas resultatet för allmänheten. Och enligt Bobo Ericzén är det en vidareutveckling av teaterpjäsen ”Stilla liv”.
– Hela rummet är ett verk och då är det fritt att tolka in vad man ser. Det är inte muntra scener, det är ganska kul bitar här och där, men det är inte något speciellt ljust och glatt. Det kan man inte påstå. Barnaktioner, prostitution, död och att man förgås på ett äldreboende. Men det är ju livet liksom.
”Stilla liv – en film om skapandet av Lars Noréns verk som utspelar sig bortom orden” har premiär på Folkets hus och parkers biografer den 14 oktober.