Han kröp omkring naken på Moderna museet – ”hyllning till Lars Vilks”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen genomförde den danske performancekonstnären Uwe Max Jensen en protestaktion helt naken inne på Moderna museet i Stockholm. Genom att låtsas vara hunden i Lars Vilks kontroversiella Muhammedteckningar ville han uppmana museet ta emot teckningarna.

– Det är också ett slags hommage till Lars Vilks, säger Uwe Max Jensen till Kulturnyheterna.

Under söndagsförmiddagen fick polisen in larm om att en naken man rörde sig inne på Moderna museet i Stockholm och uppträdde som en hund. Det var den danske konstnären Uwe Max Jensen som sprang runt på alla fyra och låtsades vara en hund, i syfte att protestera mot att Lars Vilks rondellhund inte kommer att visas upp på museet.

– Jag lyfte ena benet som om jag kissade på väggen och sniffade på besökare. Jag gick liksom in i rollen som den här hunden från Muhammedteckningarna, säger Uwe Max Jensen.

Hommage till Vilks

Uwe Max Jensen kände Lars Vilks och tycker att det är viktigt att hans konst fortsätter att diskuteras. Moderna museets chef däremot har avfärdat Vilks teckningar, där profeten Muhammed avbildas som en rondellhund, som hatiska och kränkande.

– Jag tycker att teckningarna hör hemma på ett museum. Det är en central fråga som Vilks tar upp med hur man ska väga respekten för religion mot den yttrandefrihet vi har i västvärlden, säger Uwe Max Jensen.

– Det är också ett slags hommage till Lars Vilks, säger han.

Ringde polis

Flera besökare som bevittnade händelsen larmade polisen. När polisen anlände till platsen var aktionen avslutad och tre av männen hade redan lämnat museet.

Polisen bedömer att det inte finns någon misstanke om brott, och ärendet har därför avskrivits. Moderna museet vill inte kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.