Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är läskigt att säga men jag tror att vissa områden inom kommersiell konst kommer att försvinna, säger Steve Coulson. Foto: Steve Coulson/”The bestiary chronicles”/Midjourney

Han skapade seriealbum med AI: ”Tror att viss kommersiell konst kommer försvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Steve Coulson har skapat den dystopiska och, till synes handtecknade, serietrilogin ”The bestiary chronicles” med hjälp av AI-verktyget Midjourney. Inom serietecknarbranschen har han däremot bemötts med både ris och ros när oron för att AI ska konkurrera ut mänskliga tecknare växer.

– Det känns som magi, du interagerar med en chattrobot och beskriver scenen du vill ha, sen spottar den ut det, säger Steve Coulson, serietecknare och creative director, om AI-verktyget Midjourney.

Genom att samla in en stor mängd data från befintliga bilder och konstverk kan Midjourney generera nya. På så sätt har Coulson skapat serietrilogin ”The bestiary chronicles”, en dystopisk berättelse som anspelar på AI:s snabba framväxt.

Kritik från branschen

Coulsons serier har berömts för sina spektakulära bilder som vid första anblick ser ut att vara tecknade av en människa. Men han har även bemötts av en hel del kritik.

– Det har skapat kontrovers. Vad innebär det för seriers framtid när någon som tecknat i kanske 20-30 år blir ersatt? Den här teknologin förbättras också exponentiellt hela tiden, säger Coulson.

Han förutspår att AI-teknologin kommer att fortsätta förändra och mekanisera konstvärlden.

– Det är läskigt att säga men jag tror att vissa områden inom kommersiell konst kommer att försvinna.

Svenska serieforskaren om upphovsrätt 

– Det är sanslöst intressant att se vad som händer men samtidigt känner jag många tecknare och konstnärer som känner sig ganska hotade just nu, säger Fredrik Strömberg, serieforskare vid Malmö universitet.

Enligt Strömberg ligger en stor del av kritiken i att bilder som skapas genom AI-verktyg som Midjourney består av data från miljontals redan existerande konstverk. 

– Det är ju konst och bilder som inte krediteras. Rent lagligt i Sverige kan du göra collage av andras konst om ditt collage anses ha verkshöjd, det vill säga att det är ett konstverk i sig, men var gränsen går är det ingen som riktigt vet, säger han.

I nuläget finns flera av Steve Coulsons serier tillgängliga gratis men enligt Strömberg finns det risk att juridiska tvister om upphovsrätt uppstår om någon skulle sälja stora mängder serier baserad på AI-konst.

– Än så länge kan du inte bara trycka på en knapp och få en serie, ofta får folk göra hundra bilder för att få en som funkar. Så det är fortfarande ett kreativt arbete men om du totalt imiterar en existerande tecknares stil kan man diskutera vem som äger rättigheterna till verket.

Midjourney är ett artificiellt intelligens-verktyg som skapar bilder utifrån textbeskrivningar. Det finns tillgängligt via plattformen Discord där användare kan beskriva en bild som Midjourney sedan producerar utifrån miljontals befintliga foton och konstverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.