”Handmaids” protesterade mot Trump i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen höll den amerikanska presidenten Donald Trump ett tal på Krasinski-torget i Warszawa, Polen, innan han åkte vidare mot Tyskland för att möta övriga världsledare på G20-mötet. På plats möttes han av en samling demonstranter klädda som kvinnorna i den populära tv-serien ”The Handmaid’s Tale”.

En direkt referens till kvinnorna i Margaret E. Atwoods bästsäljande dystopiska roman ”The Handmaid’s Tale” från 1985. Det möttes president Donald Trump av när han skulle hålla tal på Krasinski-torget i Warszawa på torsdagen.

”Trump, åk hem”, det skanderade demonstranterna, när de iklädda långa röda klänningar och vita huvudbonader intog torget i Warszawa.

– Vi vill visa vårt missnöje med hans politik och hans mur. Vi tror på solidaritet mellan människor. Vi är emot alla som begår sexuella övergrepp och förnedrar dem som utsätts. I synnerhet som Donald Trump är ledare för ett land, säger en av demonstranterna till AFP.

– Vi gillar inte Trumps rasistiska, kvinnofientliga och militaristiska politik. En politik som fördärvar vår planet och bara främjar eliten och världens rikaste, säger ytterligare en av de demonstranter som protesterade mot Trump vid Krasinski-torget.

Dystopisk framtidsroman

Romanen och tv-serien, ”The Handmaid's Tale”, är placerad i nära framtid där USA styrs av en fundamentalistisk kristen regering och där kvinnors rättigheter skurits ned till noll för att hantera världsomfattande infertilitet. Filmatiseringen av romanen till tv-serie har på kort tid fått hyllningar världen över, och dess visuella kraft har nu alltså blivit en politisk rörelse vid demonstrationer. Och detta särskilt gällande demonstrationer rörande kvinnors rättigheter. 

Alexis Bledel och Elisabeth Moss Foto: HBO Nordic

”Aldrig upplevt något liknande”

– Jag har arbetat med design i 28 år nu, men jag har aldrig upplevt något liknande. Inte ens i närheten, sa tv-seriens kostymdesigner Ane Crabtree, till BuzzFeed News med anledning av att liknande protester dykt upp på ett stort antal platser i USA under den senaste tiden.

För det är framförallt på presidentens hemmaplan som den röda klädseln blivit ett sätt att protestera mot det nya ledarskapet i landet. Protester har under de senaste månaderna synts bland annat i Texas, Ohio och New York. Nu senast, i slutet av juni, samlades demonstranter utanför USA:s parlamentsbyggnad och protesterade mot amerikanska senatens förslag om att förändra landets abortlagstiftning. 

Foto: Aaron P. Bernstein/Reuters/TT

Författaren stöttar rörelsen

På sociala medier, och särskilt Twitter, är författaren själv, Margaret E. Atwood, stöttande. Återkommande retweetar hon inlägg som rör demonstrationerna där hennes romans karaktäristik dykt upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.