Under torsdagen talade USA:s president Donald Trump på Krasinski-torget i Warszawa. Foto: AP/TT

Trump till Ryssland: Sluta med fientligheten mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump talade under torsdagen på Krasinski-torget i Warszawa, Polen. Han uppmanade Ryssland att byta riktning och tackade Polen för att de uppfyller Natos budgetmässiga målsättning.

– Vi manar Ryssland att sluta med sitt fientliga uppträdande i Ukraina och på andra ställen, säger Trump.

Han hyllade också Polens moderna historia och hyllade landets motstånd mot nazistiska och sovjetiska ockupanter.

– Era förtryckare försökte knäcka er, men Polen kan inte knäckas. Ett starkt Polen är en välsignelse för Europa och det vet de, säger Trump.

LÄS MER: Trump dömer ut Nordkoreas agerande: ”Något måste göras”

”Har varit fejkade nyheter länge”

På en presskonferens tidigare under torsdagen fick USA:s president frågor om hur han ser på pressfriheten. Nyligen la Trump upp en filmsnutt där han går in i en brottningsmatch med tv-kanalen CNN och han menar att CNN har tagit klippet på för stort allvar.

– Det har varit fejkade nyheter länge. De har bevakat mig på ett väldigt oärligt sätt, säger Trump i Warszawa.

– Vad vi vill se i USA är ärlig och vacker journalistik. Vi vill ha en fri press. Vi vill inte ha fejkade nyheter, säger Trump.

Polen – en stark vän och allierad

Trump beskriver USA:s relation med Polen som god.

– Vi har haft ett underbart besök hittills. Det polska folket har varit så fantastiskt. Vi har aldrig stått Polen närmare än nu. Polen är en stark vän och allierad, säger president Trump på en presskonferens efter att ha träffat Polens president Andrzej Duda.

Polens president Andrzej Duda tog för sin del upp bland annat säkerhetsfrågor, försvarsaffärer med USA och amerikanska gasleveranser.

– Jag är väldigt nöjd. Jag har en känsla av att USA och presidenten tar väldigt allvarligt på Polens säkerhet, säger Duda på presskonferensen.

LÄS MER: USA rustar kraftigt i Polen – Ryssland ser det som hot

Tackar Polen för insatser mot IS

Trump tackar Polen för dess insatser i kampen mot terrorrörelsen IS och dess uppfyllande av Natos budgetmålsättning om att lägga minst två procent av BNP på försvaret.

Trump är samtidigt nöjd över att trycket – inte minst från honom själv – fått allt fler Nato-länder att höja sina försvarsutgifter.

– Pengarna flödar in, konstaterar Trump.

– Jag vill också tacka det polska folket för deras välkomnande av mer än 5.000 amerikanska soldater som är placerade i ert land. Vi arbetar tillsammans med Polen för att svara upp mot Rysslands destabiliserande åtgärder, säger Trump i Warszawa.

LÄS MER: USA: Nato en ”fundamental grundsten”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet