Foto: AP/TT

Trump sprider våldsfilm riktad mot CNN

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har twittrat en våldsvideo, där han ses misshandla en person utanför en wrestling-ring. Den misshandlade mannens ansikte täcks av tv-kanalen CNN:s logga.

Mediebolagets logotyp har lagts på i efterhand på det tio år gamla klippet, som spelades in vid ett tillfälle då Trump var gästande kändis vid ett wrestling-evenemang, skriver amerikanska medier.

Klippet visar en kostymklädd Donald Trump som slår ned en annan man och sedan fortsätter misshandeln när mannen ligger på golvet.

Får starka reaktioner

CNN var snabba med att svara presidenten.

”Det är en sorgens dag då USA:s president uppmanar till våld mot reportrar”, skriver mediebolaget i ett uttalande.

Även Bruce Brown, som leder den amerikanska pressfrihetsorganisationen Reporters Committee for Freedom of the Press, fördömer videon starkt.

– Ingen ska bli hotad med fysiskt våld för att de utför sitt arbete, säger han  till nyhetsbyrån AP.

”Direkt hot”

Brown betraktar publiceringen av videoklippet som ett direkt hot mot journalister.

Videon, som även retweetats från presidentämbetets officiella konto, @POTUS, har försetts med en omgjord CNN-vinjett i nedre hörnet, med förkortningen FNN och texten ”Fraud News Network”, vilket kan översättas ungefär som ”det bedrägliga nyhetsbolaget”.

Vita huset har ännu inte kommenterat Trumps utspel.

LÄS MER: Trump: Jag är president, de är det inte”

”Rätt att besvara”

Men Trumps säkerhetsrådgivare Thomas Bossert säger i programmet ”This Week” i ABC News, att Trump ”spöats upp via kabelplattformar på ett sådant sätt att han har rätt att besvara det”.

När nyhetsankaret Martha Raddatz påpekar att hon tycker att videoklippet liknar ett hot svarar Bossert att det ”definitivt inte” är det.

Trump har gått ut i hårda verbala angrepp mot medier och journalister vid åtskilliga tillfällen. De senaste dagarna har han kritiserats för att ha kallat journalisten Mika Brzezinski och hennes kollega Joe Scarborough på tv-kanalen MSNBC för ointelligent respektive psykiskt sjuk.

LÄS MER: Vägrar lämna ut valdata till Trump

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer