Sedan kommunismens fall har det funnits önskemål om en mer bestående amerikansk militär styrka i Polen. Foto: Sgt. 1st Class Jacob A. McDonald

USA rustar kraftigt i Polen – Ryssland ser det som hot

Uppdaterad
Publicerad

Den största amerikanska militära insatsen sedan Sovjetunionens fall har inletts i Polen. En brigad om totalt 3.500 soldater och drygt 80 stridsvagnar samt ett stort antal andra stridsfordon har börjat rulla in över Polens gräns som ett skydd mot Ryssland.

USA och dess allierade har övat i Polen tidigare. Men ända sedan kommunismens fall 1989 har det funnits önskemål om en mer bestående amerikansk militär styrka i Polen. Nu har amerikanska Abrams-stridsvagnarna och soldaterna börjat anlända till Zagan i Polen. På lördag kommer Polens premiärminister delta vid festligheter för att fira ankomsten av den amerikanska styrkan, uppger nyhetsbyrån AP.

Insatsen ska ses mot bakgrund av president Obamas åtagande att skydda Polen och de baltiska länderna, samt stärka försvarsalliansen Nato, efter Rysslands olagliga annektering av Krim-halvön.

Kriget i Ukraina

Ryska reaktioner

Ryssland har reagerat och sagt att de ser de amerikanska trupperna som ett hot.

– De har åtgärderna hotar våra intressen, vår säkerhet, sa president Vladimir Putins talesman Dmitry Peskov, enligt AP.

Det är en pansarbrigad från USA:s arme som flyttas till Polen.

– Genom att öva i Europa kan vi visa pansarbrigadens förödande kapacitet, samtidigt som vi verkar sida vid sida med olika nationer i olika miljöer – från Östersjön till Svarta havet. Vi kommer att genomföra tuffa, aggressiva och kreativa övningar som verkligen prövar vår gemensamma kapacitet, där det yttersta syftet är att skapa ett starkare Europa, sa överste Christopher R. Norrie, befälhavare för 3:e pansarbrigaden, i samband med välkomstceremonin för soldaterna i Zagan i morse.

Svårare för USA att backa

Johan Eellend är säkerhetspolitisk expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI säger att åtgärden kommer göra det svårare för USA att minska sitt säkerhetsåtagande för Europa med Donald Trump som ny president.

– Det är en del av vad USA lovade vid NATO toppmötet och därmed väntat, men att det också är ett sätt för Obama administrationen att visa att den står för de utfästelser som man gjort. Genom att göra det nu, under administrationens sista skälvande timmar, så gör man det också mycket svårare för Trump att backa, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet