Foto: SVT Grafik/Måns Båth

Polen rustar mest i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Polens militära kostnader ökar mest i Nato medan de flesta Natoländer minskat sina försvarsutgifter de senaste tio åren. Det visar nya siffror som SVT Nyheter har tagit del av.

Från 2005 till 2015 har Polen ökat sina militärutgifter med 68 procent i fasta priser, enligt nya siffror från Internationella fredsforskningsinstitutet Sipri. Samtidigt har försvarsutgifterna minskat i de största Natoländerna, USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien. Det är framför allt den ryska ledningen som oroar Polen.

– Vi har aldrig haft illusioner om Ryssland. När Putin kom till makten var väst positiva, men vi var skeptiska, säger förvarsanalytikern Marcin Terlikowski på polska institutet för internationella affärer, PISM, i Warszawa.

Parlamentsval i Polen 2015

Stora satsningar i tioårsplanen

En lång rad av militära satsningar finns i Polens tioårsplan. Det är bland annat det nya missilförsvaret ”Shield of Poland” tre nya ubåtar, 32 nya stridshelikoptrar, 245 stridsfordon. I år ökar försvarsbudgeten med hela 22 procent, enligt internationella fredsforskningsinstitutet Sipri.

– Vi vill visa att vi är trovärdiga allierade av Nato. Vi är inga fripassagerare, säger Marcin Terlikowski.

Polens roll i Nato allt viktigare

Polens roll i Nato har blivit allt mer avgörande. Det är flera internationella försvarsanalytiker överens om.

– Polen har en central betydelse för Nato och dess förmåga att försvara östra Europa och Baltikum. Man har därför systematiskt planerat för och utvecklat sitt försvar för den uppgiften. Lite förenklat kan man säga att Polen tagit över den tunga landmillitära roll som Tyskland hade under kalla kriget, säger Johan Eellend som är analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Den amerikanske försvarsexperten Matthew Kroenig håller med. Han har tidigare arbetat som militärstrateg i USA:s försvarsdepartement och är associate professor vid Georgetown Universitetet i Washington.

– I kölvattnet av ökad aktivitet från Rysslands sida är Nato i trängande behov av starka samarbetspartner i öst som en första försvarslinje mot eventuella ryska angrepp. I egenskap av Natos största medlemsstat i Östeuropa har Polen plötsligt blivit en av alliansens mest centrala aktörer, säger han.

Ett av få Natoländer som når ”tvåprocentsmålet”

På Natos toppmöte förra hösten gjorde ledarna för första gången ett gemensamt uttalande att alliansens medlemmar bör nå Natos tvåprocentsmål inom ett decennium.  Det är ett mål som skapades under det kalla kriget. Det innebär att medlemsländerna bör satsa minst två procent av bruttonationalprodukten på försvaret. Anledningen till uttalandet är att de flesta Natoländerna inte når upp till målet. Men det gör Polen.

– Andelen av de offentliga utgifterna som ska gå till försvaret är angivna i lag. Det betyder att de legat relativt still över tid. Den kraftiga modernisering som nu äger rum medför också att nivåerna kommer hållas uppe säger Johan Eellend på FOI.

Valet påverkar inte Polens roll i Nato

De försvarsanalytiker som SVT talar med i Polen, USA och Sverige säger att Polens roll i Nato kommer sannolikt inte påverkas av valresultatet, även om det blir en ny regering.

– Det finns ingen i opposition som ifrågasätter Natomedlemskap. Alla större partier är eniga om att Nato ska vara starkt, säger Marcin Terlikowski på PISM.

Johan Eellend på FOI tror inte heller att valutgången kommer påverka Polens roll i Nato, även om Lag- och rättvisepartiet, som är emot överstatlighet, väntas vinna valet.

– En regering som grundas på Lag och rättvise-partiet kommer sannolikt visa mindre engagemang för EU eftersom man är skeptiska till överstatlighet, men kommer sannolikt kompensera det med ett ökat engagemang i Nato och ökat samarbete med USA.

Polens planerade inköp inom tio år

3 ubåtar (2,9 miljarder USD)

6 fartyg (minröjningsfartyg och mindre kustförsvarsfartyg)

11 luftvärn ”Shield of Poland” (2,5 – 3,7 miljarder USD)

468 missiler (kort- och medeldistans)

32 stridshelikoptrar

3-8 tankflygplan (gemensamt projekt med Nederländerna och Norge)

800 splitterskyddade fordon för persontransporter

245 stridsfordon för persontransporter och strid

Källa: SIPRI/PISM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parlamentsval i Polen 2015

Mer i ämnet