Hanna Stjärne blir ny vd för SVT. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Hanna Stjärne ny vd för SVT

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelar SVT att det är UNT:s vd Hanna Stjärne som inom sex månader tar över som vd efter Eva Hamilton.

Styrelsen har utsett Hanna Stjärne till ny vd för SVT. Hanna Stjärne kommer senast från arbetet som chefredaktör och vd på UNT (Upsala Nya Tidning). Hon tillträder som vd för SVT inom sex månader.

– Jag är hedrad och glad över att ha utsetts till vd för SVT. Det starka förtroende som finns för Sveriges viktigaste medieföretag visas inte minst genom att 9 av 10 svenskar tar del av det SVT gör varje vecka, säger Hanna Stjärne.

”Ser fram emot att ta nästa steg för SVT”

– Det är omvälvande tider i mediebranschen och jag ser fram emot att ta nästa steg för SVT tillsammans med personalen. Med mig in i uppdraget har jag bland annat en bred erfarenhet av programutveckling, en stark digital bakgrund och en djup kunskap om medielandskapets förändring både inom public service och på den kommersiella sidan, säger Hanna Stjärne.

Styrelseordförande Anna-Karin Celsing har ansvarat för rekryteringen och meddelar att hon är väldigt nöjd med att kunna presentera Hanna Stjärne som ny vd.

– Hon är en erfaren publicist med djup förankring i public service. Samtidigt har Hanna Stjärne, via sina år på UNT, skaffat sig värdefulla erfarenheter från övriga mediebranschen – något som kommer att vara till nytta för SVT i den förändring som mediebranschen förväntas genomgå de kommande åren, säger Anna-Karin Celsing.

Utsedd till Sveriges bästa kvinnliga mediechef

45-åriga Stjärne har en lång bakgrund från public service, bland annat som chef för P1 och programdirektör med ansvar för allt Sveriges Radios utbud, men också som utrikeskorrespondent och inrikeschef på Ekot.

Hon arbetar sedan snart tre år tillbaka som vd och chefredaktör för UNT-koncernen i Uppsala, som bland annat innefattar Upsala Nya Tidning. Under hennes ledning har UNT utsetts till Sveriges bästa dagstidning och belönats med Stora Journalistpriset för sin digitala kulturjournalistik.

År 2010 utsågs Hanna Stjärne till Sveriges bästa kvinnliga mediechef och hon har under ett stort antal år varit ordförande i Grävande Journalisters guldspadejury.

Följ Kulturnyheternas bevakning på webb och tv för mer info och en längre intervju med den nya vd:n.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.