Foto: TT (montage)

Medieeliten om nya vd:n

Publicerad

Medievärlden reagerar på valet av Hanna Stjärne som ny SVT-vd.

Hanna Stjärne är ett utmärkt val. Hon har djup förståelse för digitala medier, säger Jan Helin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Aftonbladet.

Som tillträdande vd för SVT blir Hanna Stjärne chef för Sveriges största medieföretag.

Hennes största utmaningar blir att göra en digital omställning och att legitimera public service roll i ett digitalt medielandskap där kommersiella aktörer kommer att kämpa för sin överlevnad och samtidigt jobba politiskt för en ny lösning av SVT:s finansiering, tror Jan Helin.

Aftonbladet välkomnar konkurrensen

– Det tror jag hon kommer att klara bra. Om hon gör det för bra kan SVT naturligtvis utmana Aftonbladet som Sveriges primära nyhetskälla online. Vi välkomnar all konkurrens då vi är fasta i tron att vi blir bättre av det, säger han till Kulturnyheterna.

Tv-krönikören Johan Croneman kallar Hanna Stjärne för en framsynt framtidspublicist.

”Hanna Stjärne omges av ett rykte att ha betydligt hårdare nypor än Eva Hamilton. Dem lär hon förmodligen få nytta av de närmaste åren som garanterat blir turbulenta.” skriver Johan Croneman i DN.

Ny regering kan underlätta

Men han påpekar att dagens politiska klimat troligen kommer att gynna henne.

”Hanna Stjärne tillträder ungefär samtidigt med en regering (om än svag och beskuren), som till varje pris vill värna public service. Det kommer förmodligen ge henne den arbetsro man behöver på nya jobbet.”

Jan Scherman, affärsområdeschef på Aftonbladet tv och tidigare vd för TV4, tycker att Hanna Stjärne är ett bra val på många sätt.

– En duktig chef, en duktig publicist och en person som har gjort stora förändringar i en tid då alla medier möter många nya utmaningar.
Men SVT behöver också en chef som kan driva public service gentemot de politiska beslutsfattarna, och där är Hanna Stjärne ett oskrivet blad för mig. SVT:s uppdrag måste defineras tydligare och SVT:s finansiering måste lösta på ett betryggande sätt, säger han till Kulturnyheterna.

“Måste skapa nytt”

Entreprenören och föreläsaren Viggo Cavling ställer sig däremot utanför hyllningskören. På SVT Opinion kallar han rekryteringen för ett fegt val. Han menar dessutom att Stjärne kommer till ett dukat bord.

”Hennes företrädare Eva Hamilton har storstädat bort några hundra anställda och nyss landat ett fräscht sändningsavtal med staten.”, skriver han.

Pengarna rullar in, menar Viggo Cavling, och skriver att den nya vd:n måste skapa ett nytt företag.

”Ja, välkommen till nya jobbet Hanna Stjärne, Sveriges till synes enklaste chefsjobb om du saknar visioner och drömmar om framtiden. Jag drömmer om en revolution, men vet att jag kommer att skriva denna text om 6-8 år igen när SVT får en ny direktör.”

Önskar lycka till

Hyper Islands vd Johanna Frelin, som också är ett av de namn som figurerat i diskussionerna om vem som blir ny vd, är positiv till valet och skickar en hälsning via sms:

”Grattis till en bra chefstekrytering! Hanna kommer att bli superbra för SVT. Jag önskar Hanna lycka till i ett av Sveriges viktigaste uppdrag”.

Vigor Sörman, grundare till Splay, nätverket på Youtube som samlar de flesta svenska youtubestjärnorna under samma paraply, kommer med ett önskemål till nya vd:n.

– Jag hoppas Hanna Stjärne öppnar upp för fler samarbeten utanför SVT:s egna plattformar. Public service för mig handlar om högkvalitativt innehåll som ska nå hela befolkningen. Jag kan tycka att det är dumt att inte omfamna nya digitala kanaler som Youtube och Facebook.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hanna Stjärne ny vd för SVT

Mer i ämnet