Foto: TT Bild.

Hannes Holm: Hellre Kalle Anka som vd

Uppdaterad
Publicerad

Hannes Holm gjorde storsuccén ”En man som heter Ove” hos SF:s studios, och han hävdar att man där lägger en alltför stor del av filmbudgeten i bolagets egna fickor.

När filmen var klar skrev Hannes Holm ett brev till SF:s styrelse. I brevet skriver han att ”han aldrig varit med om maken till ett så dåligt skött bolag” och att han ”hellre skulle vilja jobba med ett produktionsbolag med Kalle Anka som vd”.

– Vad det gäller budgeten så var det väl en svensk normalbudget. Men så ville de ta bort till exempel katten, som var en rätt viktig del i boken. De brydde sig inte så himla mycket om själva filmen som skulle göras, säger han.

Strök Oves katt

Hannes Holm berättar att den herrelösa ragdollkatten, som mot alla odds tar en plats i den vresige Oves hjärta, av budgetskäl skulle strykas ur manus. Även en bussresa utomlands var för dyrt.

– Och jag fattade inte det, förrän jag fick reda på att de tog en stor del av den här budgeten för sig själva. De tog ungefär trettio procent innan filmen började spelas in. Jag baxnade när jag hörde det, säger Hannes Holm.

Holm menar att det normala för ett filmbolag snarare är att ta ut mellan tio och tjugo procent.

– De ville skära i budgeten och en normalbegåvad person förstår att filmatiserar man en bok så måste vissa element finnas med, fortsätter Hannes Holm.

Hoppade av

Efter att ha hoppat av projektet i protest fick Hannes Holm sina krav tillgodosedda. Katten gjorde återkomst och bussresan till Spanien blev av.

Kulturnyheterna har i flera veckor sökt SF Studios VD Jonas Fors och andra ansvariga på bolaget, men ingen har velat låta sig intervjuas. Företagets presskontakt säger nu ikväll att hur man investerar i filmproduktionerna är en affärshemlighet som man inte tänker kommentera i media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.