Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Renate Reinsve om att spela mot en zombiedocka: ”Han var gjord med så mycket kärlek och omsorg så det var lätt att komma i kontakt med sorgen över barnet” Foto: ur ”Hanteringen av odöda”

”Hanteringen av odöda” – zombiefilm om sorg av Thea Hvistendahl

Uppdaterad
Publicerad

Filmatiseringen av John Ajvide Lindqvist ”Hanteringen av odöda” är en zombiefilm som handlar om att sörja sina döda anhöriga och är en förvånansvärt stillsam skräckfilm nästan helt utan dialog.

– Jag vill att den ska kunna ses som en stumfilm, säger regissören till Kulturnyheterna.

För en dryg vecka sedan hade ”Hanteringen av odöda” premiär på den amerikanska filmfestivalen Sundance. Nu visas den på Göteborg filmfestival och regissören Thea Hvistendahl och skådespelaren Renate Reinsve (”Världens värsta människa”) är på besök.

Filmen är nästan helt utan dialog – Renate Reinsve, som har en av huvudrollerna säger knappt en handfull ord under filmens gång.

– Det var väldigt befriande, särskilt med tanke på hur tungt materialet är. Att bara få vara i det – stilla, säger hon.

Meditativa zombier

Filmen, likt boken, kretsar kring tre familjer som drabbats av död. En särskilt varm och elektrisk natt verkar rubba något i universum och de döda återuppstår.

– Det är en poetisk meditativ zombiefilm. Jag ville att publiken skulle kunna sätta sig in i hur det skulle vara, säger regissören Thea Hvistendahl.

Så gjordes läskiga kaninscenen

Recensionerna filmen fått sedan USA-premiären har varit övervägande positiva. Flera uppmärksammar en särskilt obehaglig scen med en kanin.

”Det obehagligaste med filmen är inte de ambulerande liken så mycket som en svårtittad djurplågarscen. (...) Vad är det med skandinaver och deras längtan att traumatisera publiken?”, skriver till exempel Hollywood reporters kritiker.

Thea Hvistendahl säger att scenen i stort sett är samma som i boken, men det svåra var att hitta ett passande skrikljud för kaninen.

Se en del ur scenen och hör hur den gjordes i klippet nedan. Varning för obehagliga bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så fick skaparna av ”Hanteringen av odöda” kaninen att skrika. Foto: Andreas Idén / Ur ”Hanteringen av odöda”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.