Sara Stridsberg, Annika Norlin och Mathilda Södergran tog hem pris under litteraturveckan. Foto: Jessica Gow/TT, Janne Danielsson/SVT & Micke Grönberg/Sveriges Radio

Sara Stridsberg tog hem Sveriges Radios romanpris

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Sara Stridsberg, poeten Matilda Södergran och artisten Annika Norlin prisades under litteraturveckan i Växjö under fredagen.

Författaren och dramatikern Sara Stridsberg tog hem Sveriges Radios romanpris för sin roman Kärlekens Antarktis, under fredagens prisutdelning i Växjö.

Juryns motivering löd: Trots den brutala döden och det smärtsamma livet är detta en bok om kärlek. Att låta mordoffret berätta sin egen historia ger ett perspektiv vi annars sällan får. Med exakt gehör väver Sara Stridsberg en poetisk och hudlös berättelse som är omöjlig att sluta läsa.

– Det känns mycket flott att få pris av en lyssnarjury av bokcirklar. Det är fantastiskt med denna stora folkrörelse och bildningsrörelse – ett imponerande arbete med litteraturen verkar pågå därute, säger Sara Stridsberg i ett pressmeddelande.

Även poeten Matilda Södergran prisades med Sveriges Radios lyrikpris under galan för Överlevorna, och Novellpriset tilldelades Annika Norlin, mest känd som låtskrivare och artist, för sin novell Mattan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.