Kulturkorgen förväntas öppna 2020. Foto: Sweco

Här är Göteborgs nya kulturhus

Publicerad

Tävlingen om att designa det nya kulturhuset i Göteborg är avgjord. 2020 öppnar Kulturkorgen i Bergsjön, som är utformat av Sweco Architects och är tänkt att öka kulturnärvaron i området som en samlingsplats för kreativa uttryck.

”Kulturkorgen tar ett starkt rumsligt grepp om platsen och omgivningen med en egen identitet i uttrycket som genomsyrar förslagets alla delar”. Så skriver Göteborgs stad i sin motivering till valet av Kulturkorgen som det nya kulturhuset i Bergsjön utanför centrala Göteborg.

Det vinnande konceptet är ett av fyra designförslag som tävlat om uppdraget under hösten 2016, och är planerat att stå klart 2020.

Kulturkorgen var ett av fyra förslag som tävlade om uppdraget för Göteborgs kommun. Foto: Sweco

Enligt Sweco Architects, som står bakom Kulturkorgens design, kommer det färdiga kulturhuset att innehålla bibliotek, kafé, ateljéer och en arrangemangssal för kulturevent. Arkitektteamet trycker också på kulturhusets funktion som en mötesplats för göteborgarna i förslaget.

I anslutning till det nya kulturhuset kommer torget framför det rustas upp med bland annat grönområden, en scen och soltrappor. Bygget påbörjas 2018 och Göteborgs kommun har avsatt 125 miljoner kronor till projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.