Tanya Roberts. Cher och Morgan Freeman har alla blivit felaktigt dödförklarade. Foto: TT

Här är kändisarna som dödförklarats av misstag

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Tanya Roberts dödförklarades av misstag av sin publicist. När rättelsen var utfärdad kom ett nytt besked: Roberts är död. Förvirringen är inte ovanlig i en tid när ryktesspridning om celebriteters slocknade liv tar fart på internet.

”Ryktet om min död är kraftigt överdrivet”, lär författaren Mark Twain ha sagt efter att han insjuknat i London på en resa 1897. Han gjorde det för att tysta skvallret om att han skulle ha dött av sjukdomen.

Under söndagen rapporterades att Tanya Roberts, känd bland annat från Bondfilmen Levande måltavla från 1985, hade dött på ett sjukhus i Los Angeles. Men ett dygn senare tillbakavisades dödsfallet. Roberts befinner sig visserligen på sjukhus, men hon lever. På tisdagseftermiddagen svensk tid kom ytterligare ett besked. Roberts avled på sjukhuset under måndagskvällen.

Den sorgliga förvirringen må vara något exceptionell, men felaktiga rykten om kända personers sorti från jordelivet är vanliga. Genom Facebookgrupper och Twitterinlägg har information om dödsfall som aldrig har ägt rum spridits.

Ryktena är inte alltid illasinnade skämt. Digital visklek uppstår ofta av rena missuppfattningar. Till exempel råkade en fransk radiokanal publicera ett hundratal dödsannonser över kända personer i höstas. Bland de döda fanns enligt The Guardian drottning Elizabeth, Clint Eastwood och Yoko Ono.

Se klippet ovan för exempel på fler kända människor som dödförklarats av misstag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.