Demokrati- och kulturministern Alice Bah Kuhnke. Foto: TT

Här är kulturbudgeten för 2017

Uppdaterad
Publicerad

Tv-avgiften höjs, Kungliga Operan ska renoveras och myndigheten Riksutställningar läggs ner. Det är några av förslagen när regeringen nu presenterar kulturbudgeten för 2017 – en budget som kulturminister Alice Bah Kuhnke kallar för ”en återhämtning för kulturpolitiken”.

På tisdagsmorgonen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2017, med ett antal nya förslag för kultur- och medieområdet. Sammanlagt utökas budgeten för kulturområdet med 409 miljoner kronor, jämfört med 2016. Samtidigt höjs medieanslagen med 13 miljoner kronor, från 91 miljoner 2016 till 104 miljoner för 2017.

Bland annat föreslår regeringen en ändring av finansieringslagen för public service, som innebär en höjning av radio och tv-avgiften med 124 kronor, från 2.216 kronor om året till 2.340.

Höstbudgeten 2016

Riksutställningar avvecklas

Man föreslår också att myndigheten Riksutställningar läggs ned till våren, samtidigt som deras verksamhet förs in i Riksantikvarieämbetet.

Den innebär att Riksantikvarieämbetet tar över uppdraget att främja utveckling och samarbete inom utställningsområdet för Sveriges museer den 1 juni 2017.

Området för litteratur och kulturtidskrifter får 15 miljoner kronor mer per år för Kulturrådets satsning Bokstart, som ska uppmuntra och utveckla små barns läsande. Samtidigt satsar regeringen fem miljoner kronor årligen på läsfrämjande insatser under skollov. Båda satsningarna ska pågå fram till 2020.

Regeringen vill också satsa på att renovera Kungliga Operan i Stockholm, och tillsätter därför 21 miljoner kronor till ändamålet under en treårsperiod. Man öppnar också möjligheten för Operan att låna 120 miljoner kronor för att täcka kostnaderna av projektet, som beräknas pågå fram till 2020.

Satsar på kulturarvet

Flera satsningar görs på det svenska kulturarvet. Bland annat får Statens historiska museer och Statens museer för världskultur fyra miljoner kronor var under en fyraårsperiod.

2,5 miljoner kronor avsätts för att stärka upp den pågående digitaliseringen av det svenska filmarvet. Regeringen tänker också tillföra 20 miljoner kronor till filmstödet 2019, för att förbättra förutsättningarna för svensk filmpolitik.

Svenska hembygdsföreningar får 12 miljoner kronor under en fyraårsperiod för kulturarvsprojekt.

Känt sedan tidigare är även att Statens museer för världskultur får 1,3 miljoner kronor för att arbeta med bevarande och skydd av kulturarv i Syrien och Irak, i samarbete med internationella organisationer.

Satsning på scenkonst

Dessutom görs en satsning på regional kultur runt om i landet. Anslagen till den så kallade samverkansmodellen ökas med 30 miljoner kronor årligen fram till 2020. Sammanlagt får den regionala scenkonsten och kulturinstitutioner som Kungliga Operan, Dramaten, Riksteatern och Dansens hus ökade anslag på 259 miljoner kronor fram till 2020.

Regeringen vill också motverka den illegala nedladdningen av film och musik, och ger därför Patent- och registreringsverket 80 miljoner kronor för att öka kunskapen om immaterialrätt bland allmänheten i Sverige.

Bah Kuhnke: ”Återhämtning för kulturpolitik”

I en intervju med Kulturnyheterna kring dagens kulturbudget säger demokrati- och kulturminister Alice Bah Kuhnke att budgeten innebär ”en återhämtning för kulturpolitiken”.

– Vår regering har vänt en nedåtgående spiral. Vi har investerat dubbelt så mycket på två år som den förra regeringen gjorde under hela sin mandatperiod, och det vill jag mena är en återhämtning för den svenska kulturpolitiken.

”Befogad höjning av tv-licensen”

Vad gäller höjningen av tv-licensen från 2.216 kronor om året till 2.340 säger den svenska demokrati- och kulturministern att hon tror att denna är väl förankrad bland licensbetalarna.

– Jag tror, baserat på de undersökningar som har gjorts, där Public Service har väldigt gott betyg, både vad gäller tillit, men också kvalitet, att de allra flesta tycker att höjningen är befogad.

Kritisk opposition

Olof Lavesson (M), ordförande i riksdagens kulturutskott, säger att regeringens budgetförslag leder till att kulturlivet prioriteras bort i hemmen.

– Har man en helhetsbudget som försämrar hushållens ekonomi avsevärt, blir det svårare att konsumera och tillgodogöra sig kultur.

Olof Lavesson menar att ökningen av kulturbudgeten med 409 miljoner kronor blir betydligt mindre i verkligheten.

– Cirka 210 miljoner går till att kompensera för filmavtalet och 25 miljoner för att kompensera biomomsen. Kulturbudgeten är inte alls så stor som de menar. Om man tror att det räcker med de cirka 200 miljoner som blir kvar, då överdriver man.

Alice B Kuhnke kallar budgeten för ”en återhämtning av kulturpolitiken”. Hur ser du på den beskrivningen?

– Det ligger i sakens natur att budgeten är större. Varje kulturbudget har varit större de senaste åren. Det är bara en retorisk poäng, säger Olof Lavesson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2016

Mer i ämnet