Kiruna ska flyttas. Foto: SVT

Här är kulturhusen som ska flyttas i Kiruna

Publicerad

Stadsomvandlingen av Kiruna har kallats världens största flytt. Intensivt arbete pågår inför utvecklingen av en helt ny stadskärna och avvecklingen av den gamla. En stor del av bebyggelsen som påverkas har kulturhistoriska värden och idag presenterades ett förslag på vilka kulturbyggnader som ska ingå i flyttlasset.

– Vi har tittat på en massa saker. Till exempel berättar inte Safarihuset så mycket om Kiruna som till exempel Frälsningsarmén. Vi vill flytta kulturhusets värde och därför blir den nya placeringen så viktig, säger Clara Nyström, kommunantikvarie i Kiruna.

Kulturhistoriskt värde

Kiruna växte fram i symbios med gruvdriften för mer än hundra år sen. Nu tvingas staden röra på sig till följd av sprickbildning efter järnmalmsbrytningen. Omkring 6 000 människor måste flytta och infrastruktur anpassas efter en ny stadskärna, som blir klar 2035. Många berörda hus har ett kulturhistoriskt värde.

– När gruvan närmar sig, då blir det mer känsligt. Vi har flyttat hus, det har gått bra och det är en sådan syn som gör att man känner: då kör vi, säger Clara Nyström, kommunantikvarie, Kiruna.

Att det nygotiska landmärket Kiruna kyrka ska flyttas har varit klart sedan länge, men för andra kulturhistoriskt intressanta byggnader har framtiden varit mer oviss men nu är Kiruna kommuns utredare, LKAB och Länsstyrelsen i Norrbotten överens om en lista. Här ingår gamla sjukstugan från 1902 och det nationalromantiska Landströmshuset från 1911.

”Bra urval som är gjort”

Flyttarna startar i år och pågår till 2026. Ytterligare hus kan komma att flyttas i en senare etapp.

– Det är ett bra urval som är gjort och vi får med en bredd av hus som även kommer med i nya centrum, så jag skulle tro att det landar väldigt bra, säger Rasmus Norling, vikarierande kommunantikvarie i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.