Kodjo Akolor, Kathrine Zimmerman, Jörgen Lötgård och Hanna Hellqvist (med hunden Ines). Foto: Pressbild/Sveriges radio

Så förändras P3: Nya format och programledare

Uppdaterad
Publicerad

Musikjournalistiken och samhällsjournalistiken ställs i centrum när Sveriges radio stöper om radiokanalen P3 till ett mer samtidsanpassat format. En av nyheterna är att P1-morgons programledare Katherine Zimmerman kommer till Morgonpasset i P3.

I oktober förra året kom beskedet att Sveriges Radio skrotar flera av sina programnamn i kanalen P3. Mer poddar, musik och en tablå som är baserad på vilken tidpunkt under dagen man lyssnar. Så lät beskrivningen av det nya kanalformatet då.

Den nya P3-tablån, som inträder den 20:e januari, baseras mer på flöden och det innebär fyra större pass under vardagarna: Morgon, förmiddag, eftermiddag och kväll. Redaktionsgränserna kommer suddas ut och samarbeten över kanalen i hela landet kommer öka.

Populära Morgonpasset blir kvar och kommer ledas av välkända Morgonpasset-ansikten som Kodjo Akolor och David Druid. Dessutom rekryteras P1-profilen Katherine Zimmerman till programmet. Hon kommer gästspela i programmet under våren.

– Det är roligt att få ta klivet in i ett lite roligare rum. Jag har kontroll på ett annat sätt i P1-morgon än när jag är med David och Kodjo, vilket är en del i att det här är spännande. Att ge mig ut i det här okända, sade Kathrine Zimmerman under presskonferensen.

Musiken ges större plats

I det nya P3-formatet kommer musik och musikjournalistik ges större utrymme än tidigare. 40 procent av den musik som spelas ska dessutom vara svensk. Musikrapporteringen kommer rikta in sig mot en selektiv publik – och olika DJ:s ska bidra till både bredd och spets.

 – Jag funderar lite vart man ska få intervjuerna, reportagen och inte minst musikkritiken, för det hör man ju ingenting om. Det är lite djärvt att säga att man gör den vassaste musikjournalistik-satsningen utan att ha någon musikkritik på tablån, kommenterar Kulturnyheternas musikkritiker Tali da Silva P3:s förändringar på musikfronten.

Jörgen Lötgård återvänder 

Från och med i vår blir det ingen Hanna Hellqvist i arla morgonstund. För istället kommer hon tillsammans med Jörgen Lötgård hålla ställningarna i ett nytt eftermiddagsprogram där exklusiva intervjuer och samtidsfrågor ställs i centrum.

Det blir en comeback för Jörgen Lötgård som till många lyssnares förtret lämnade Morgonpasset 2015.

– Jag och Hanna har ju en historia sedan tidigare i Morgonpasset och vi kommer bygga vidare på en relation som etablerades för länge sedan. Det blir en hög andel musik, många intervjuer och gäster, sade Jörgen Lötgård under presskonferensen. 

P3 startades 1964 och hade redan då populärmusik och underhållningsprogram i fokus. 1993 ändrade kanalen målgrupp och satsade på lyssnare upp till 35 år.

SVT sänder direkt från presskonferensen i Radiohuset i Stockholm

P3 dokumentär släpper serie i fem delar om fallet Kapten Klänning.

Dramasatsningen P3 Serie får ny säsong: Exorcisten i Eksjö

Komikern William Spetz gör humorpodden Bokbussen – där han själv kommer spela huvudrollen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.