Mona Masri, Måns Hirschfeldt och Roger Wilson. Foto: Micke Grönberg / Sveriges Radio

Här är programledarna för nya P1 Kultur

Uppdaterad
Publicerad

Programledarna för SR:s nya kulturmagasin är kända för lyssnarna sedan tidigare. Mona Masri från Obs, Måns Hirschfeldt från Kulturnytt och Roger Wilson från Kino.

Det har varit känt tidigare att flera P1-program försvinner ur tablån nästa år och ersätts av en timmes direktsänd kulturbevakning.

I dag presenterades namnet på programmet, P1 Kultur, och de tre programledarna som är kända för P1-lyssnarna sedan tidigare.

Mona Masri från Obs, Måns Hirschfeldt från Kulturnytt och Roger Wilson från Kino.

Sammanhållen kulturbevakning

– Med P1 Kultur blir det lättare för lyssnaren att hitta och ta del av Sveriges Radios kulturbevakning, som blir mer sammanhållen säger Mona Masri i ett pressmeddelande.

Det blir alltid stora rubriker när SR stöper om i kulturtablån. När Obs försvann i sin förra form för två år sedan blev det högljudd debatt på kultursidorna. Kritiker varnade för att journalistiken skulle bli för likriktad.

Programmet försvann dock aldrig utan återuppstod i en form väldigt lik sin gamla.

Bakar in gamla program

Men när P1 Kultur startar i januari försvinner programmen Obs Magasin, Kino, Kritiken och Kulturreportaget.

Tanken är att de ämnena ska bakas in i det nya programmet, som också består av Kulturnytts lunchsändning och en Obs-essä.

– Vi kan vara mer flexibla, snabbare och mer aktuella med P1 Kultur, säger Roger Wilson. Även kulturjournalistiken måste hänga med i samtidstempot, och göra analyser och ge sammanhang.

Programmet startar den 18 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.