Tarik Saleh, Ruben Östlund och Ali Abbasi tävlar på filmfestivalen i Cannes i Frankrike, Foto: Thomas Johansson / TT/ Karin Wesslén / TT/ Pontus Lundahl / TT

Här är svenskarna som tävlar om Guldpalmen i Cannes

Publicerad

Tre svenska regissörer tävlar i år om den prestigefyllda Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes, ett av världens finaste filmpriser. Men vilka är de, och vilka filmer är det som tävlar?

Guldpalmen är ett av världens mest prestigefyllda filmpris och i år tävlar Ruben Östlund med filmen “Triangle of sadness”, Tarik Saleh med “Boy from heaven” och Ali Abbasi med filmen “Holy spider”.

Ruben Östlund och “Triangel of sadness”

För andra gången har Ruben Östlund chans om det prestigefyllda guldpalmen i Cannes. 2017 vann han med filmen “The square” vilket var första gången på 25 år som en svensk produktion vann priset.

Med sin nya film,  samtidssatiren “Triangel of sadness” skildrar han vad som händer när en grupp människor på en lyxyacht blir strandsatta på en öde ö. Woody Harrelson och Henrik Dorsin är några välkända namn i rollerna.  

Tarik Saleh och “Boy from heaven”

Tarik Saleh är graffitimålaren och programledaren som blev filmregissör. 2016 slog han igenom med den internationella och guldbaggebelönade “The Nile Hilton incident”. Filmen baserades på den verkliga historien om mordet på den libanesiska sångerskan Suzanne Tamim 2008, och utspelade sig i ett Kairo i förfall. 

Med den nya filmen “Boy from heaven” återvänder Saleh till Kairo. Denna gång till ett av världens största och äldsta universitet, Al-Azhar, dit en fattig pojke får ett stipendium och blir indragen i maktkamp med den religiösa och politiska eliten.

Ali Abbasi och “Holy spider”

Svensk-iranske Ali Abbasi är utbildad filmregissör i Köpenhamn och slog igenom med filmen Gräns, baserad på John Ajvide Lindqvists skräcknovell. Filmen vann Un certain regard på filmfestivalen i Cannes och priset för bästa film på Guldbaggegalan 2019.

I år tävlar han med den danska filmen “Holy spider” som handlar om en journalist som jagar en seriemördare, efter flera mord på prostituerade kvinnor i den heliga staden Mashhad.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.