Mariah Carey och Niklas Strömstedt är två svenska julfavoriter. Foto: TT

Här är Sveriges mest spelade jullåtar

Uppdaterad
Publicerad

All I want for Christmas is you petas från förstaplatsen, Martin Stenmarck slår sig in bland de svenska klassikerna och Tänd ett ljus håller fortet som ohotad svensk julkung. Det är resultatet när Stim släpper årets lista på de mest intäktsbringande jullåtarna.

Det är den kanske svåraste topplistan att slå sig in på, och svenskarnas förkärlek till traditioner gör också att mycket är sig likt när upphovsrättsorganisationen Stim listar de mest spelade jullåtarna i svensk radio.

Lasse Lindbom och Niklas Strömstedts Tänd ett ljus fortsätter som mångårig regent på den svenska listan, men några förändringar märks trots allt utanför förstaplatsen. Martin Stenmarcks Det var då (Julens alla klockor) släpptes så sent som 2012, men har trots sin i sammanhanget nysläppta status klättrat till plats åtta bland storfavoriterna.

Whamageddon på förstaplatsen

Dessutom har ett tronskifte skett på den internationell jullistan: Mariah Careys All I want for Christmas is you får se sig besegrad av Whams Last Christmas, som möjligtvis fick draghjälp av det virala internetfenoment Whamageddon.

– Jultraditionerna är djupt rotade, det bekräftar årets topplista. ”Tänd ett ljus” har varit ohotad etta sedan många år tillbaka, säger Lina Heyman på Stim.

– Längre ner på listorna hittar vi dock nykomlingarna Pernilla Andersson med ”Här kommer snön” samt Sia Furler och Greg Kurstin med ”Santa’s Coming For Us”. Det visar att det finns utrymme för förnyelse även bland jultraditionerna.

Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå) grundades 1923 och förvaltar upphovsrätten för svenska kompositörer, textförfattare och verkarrangörer. Statistiken bygger på radiospelningar under december månad 2018, och listar de mest intäktsinbringande svenska och internationella låtarna.

Hela listan – De mest spelade jullåtarna

Svenska listan

  1. Tänd ett ljus Upphovspersoner: Lasse Lindbom, Niklas Strömstedt Förra årets placering: 1  
  2. Jul, jul, strålande jul Upphovspersoner: Gustaf Nordqvist, Edvard Evers Förra årets placering: 3  
  3. Mer jul Upphovspersoner: Tomas Adolphson, Anders Falk Förra årets placering: 2  
  4. Happy New Year Upphovspersoner: Benny Andersson, Björn Ulvaeus  Förra årets placering: 4  
  5. Välkommen hem Upphovspersoner: Mårten Sandén, Johan Röhr Förra årets placering: 5  

Internationella listan

  1. Last Christmas Upphovsperson: George Michael Förra årets placering: 3  
  2. All I Want For Christmas Is You Walter Afanasieff, Mariah Carey Förra årets placering: 1  
  3. Do They Know It's Christmas Upphovspersoner: Bob Geldof, Midge Ure Förra årets placering: 2  
  4. Happy Christmas (War Is Over) Upphovspersoner: John Lennon, Yoko Ono Förra årets placering: 10  
  5. Fairytale Of New York Upphovspersoner: Jem Finer, Shane MacGowan  Förra årets placering: 8  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.