Vinnaren av Eurovision 2018, Netta från Israel. Foto: TT

Israel är vinnare av årets Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Vinnaren av Eurovision 2018 är Israel med bidraget Toy som framförs av sångerskan Netta Barzilais. Bidraget var ett av de favorittippade – men omröstningen blev en rysare där bidragen i topp bytte plats med varandra ett flertal gånger.

Det blev Israel som tog hem segern i årets ESC-final efter en spännande omröstning där Sverige fick många höga poäng från jurygrupperna.

Sångerskan Netta Barzilais, född i Israel och delvis uppvuxen i Nigeria, har tidigare arrangerat blueskvällar på en klubb i Tel Aviv, varit med och startat en improvisationssånggrupp och jobbar mycket med röstloopning i sina låtar.

Eurovision Song Contest 2018

Hennes bidrag Toy var ett av de favorittippade inför kvällens final och har ett #metoo-inspirerat budskap.

– Så här är det: låten handlar om metoo och det är en empowerment-låt för många människor, sa Netta Barzilai när hon tidigare i veckan träffade Kulturnyheternas Eurovisionreporter i Lissabon.

Enligt SVT:s Eurovisionreporter Jacob Runevad Kjellmer, på plats i Lissabon, är också låtens budskap en anledning till kvällens seger.

– Många Eurovisionkännare känner nog lite ”vad var det vi sa nu?”. Israel och Netta har varit den stora favoriten i flera veckor, men de senaste dagarna har hon flutit i väg lite. Men när rösterna från juryn och tittarna räknades samman var det Israel med sitt färgsprakande nummer med ett metoo-budskap i texten som föll tittarna i smaken, sa han efter finalen.

Spännande omröstning

Kvällens omröstning innehöll dock en hel del nagelbitare då bidragen i tävlingens topp bytte plats med varandra ett antal gånger.

Benjamin Ingrosso, som framförde det svenska bidraget Dance you off, fick åtta tolvor – bland annat från Australien, Serbien och Cypern –och hamnade på sjunde plats.

Det rådde också en stor skillnad mellan jurygrupperna och tittarna som röstade på tävlingsbidragen. Sverige låg exempelvis på andra plats när juryerna lagt sina röster, men fick en av tittarnas lägsta poänger.

Här är resultatlistan:

1. Israel

2. Cypern

3. Österrike

4. Tyskland

5. Italien

6. Tjeckien

7. Sverige

8. Estland

9. Danmark

10. Moldavien

11. Albanien

12. Litauen

13. Frankrike

14. Bulgarien

15. Norge

16. Irland

17. Ukraina

18. Nederländerna

19. Serbien

20. Australien

21. Ungern

22. Slovenien

23. Spanien

24. Storbirtannien

25. Finland

26. Portugal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2018

Mer i ämnet