Foto: Christophe Archambault/AFP/TT

Här demonstrerar Annie Ernaux mot den franska regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpristagaren Annie Ernaux sågs på söndagen längst fram i ett demonstrationståg i Paris, sida vid sida med vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som tagit initiativ till demonstrationen.

Demonstrationerna, som ägde rum i under söndagen, var mot höga levnadskostnader och bristen på klimatåtgärder av den sittande franska regeringen. Enligt organisatörerna anslöt 140 000 personer till demonstrationerna, som leddes av fyra fackförbund som nu kallar till allmän strejk. Enligt franska medier rörde det sig om cirka 29 500 demonstranter i Paris.

I täten av tåget som avgick från Place de la Nation stod vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon som flankerades av bland andra Annie Ernaux.

I en intervju med Babel efter att hon tillkännagivits som nobelpristagare sade författaren att hon tänker fortsätta engagera sig politiskt.

- Nu vill jag inte bara skriva om orättvisor i samhället, jag vill försöka förändra som debattör. Jag vill tala, sade Annie Ernaux till SVT.

Tidigare i veckan har Ernaux förlag Gallimard gått ut med att de kommer trycka upp en miljon nya exemplar av hennes böcker, till följd av att hon tilldelades årets Nobelpris i litteratur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.