I klippet kan du se personalen lämna studion i livesändning. Foto: AP

Här lämnar personalen ryska tv-kanalen – mitt i sändning

Uppdaterad
Publicerad

Den ryska, fristående tv-kanalen Dozjd upphörde med sina sändningar under torsdagen efter att den ryska censurmyndigheten blockerat dem. Under en emotionell sista sändning sa personalen farväl till sin publik, och tågade gemensamt ut från studion.

Tidigare i veckan blockerades flera oberoende ryska medier av landets censurmyndighet Roskamnadzor. Enligt landets riksåklagare har mediekanalerna spridit information om kriget i Ukraina som ”inte speglat verkligheten” och brutit mot den statliga censuren, varpå utredningar har inletts mot dem.

Under torsdagen upphörde tv-kanalen Dozjd helt med sina sändningar.

– Jag hoppas så att vi ska kunna återuppta sändningarna en dag. Men hur, var och i vilken form vet vi inte idag, säger Dozjds ägare och vd Natalia Sindejeva i kanalens sista sändning.

– Vi måste tillfälligt stoppa all verksamhet på grund av situationen vi befinner oss i nu. Men vi har aldrig gett upp och vi ger inte upp nu. Jag vill understryka detta: Vi har inte gett upp vår rapportering.

Flera medier har stängts ner

Den ryska staten har uttalat krav på att medier i landet inte får beskriva invasionen av Ukraina som ett krig, och att all rapportering ska följa den statliga censurens riktlinjer.

Under veckan har flera oberoende medier stoppats för att ha brutit mot censuren, och flera internationella aktörer som BBC och Deustche Welle har nu blockerats i landet.

Programledaren i tårar

Under en dramatisk sista sändning stod tv-kanalens personal samlad i studion för ett avsked till sin publik.

– Vi vet alla vad sanning är, och vad hycklande manipulation är. Oavsett hur bittert och mörkt läget är nu, och oavsett hur många som nu applåderar och glädjs åt att vi tvingas stänga ner – kommer sanningen vinna i slutändan, säger Tikhon Dzjadko, kanalens chefredaktör.

I sändningens sista sekunder vänder sig programledaren Ekaterina Kotrikadze först till sina kollegor och säger att hon älskar dem alla, innan hon vänder sig direkt till tittarna i tårar:

– Vår älskade publik, som aldrig stått likgiltiga, som följt vår rapportering under all denna tid. Till er vill jag säga tack, och förlåt oss, säger Kotrikadze.

Därefter tågar personalen gemensamt ut ur studion, och sändningen upphör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.