• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

BBC, Meduza, Deutsche Welle, den amerikansk finansierade Radio Free Europe/Radio Libertys ryskspråkiga sajt är några av de sajter som nu begränsats i Ryssland. Foto: EPA/VICKIE FLORES

Facebook och BBC har stängts ner i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Ryska myndigheter fortsätter att begränsa tillgången till medier. Under natten har flera mediers sajter blockerats, däribland BBC, Deutsche Welle och den amerikansk finansierade Radio Free Europe.

Samtidigt skärper duman straffet för den som publicerar ”falska nyheter” om den ryska militären.  

Enligt den ryska tillsynsmyndigheten för medier Roskomnadzor, har flera mediesajter, däribland BBC, Deutsche Welle, den amerikansk finansierade Radio Free Europe/Radio Libertys ryskspråkiga sajt och Svoboda, begränsats i Ryssland.

Facebook och flera mediers ryskspråkiga webbplatser rapporterades under natten inte längre gå att nå i Ryssland. Även den oberoende ryska nyhetssajten Meduza uppgav att dess webbplats inte längre är tillgänglig i Ryssland. 

Sedan Rysslands invasion av Ukraina inleddes förra veckan har pressen ökat på landets oberoende medier – även om pressfriheten redan tidigare var ytterst begränsad i landet. 

De ryska myndigheterna har bland annat förbjudit medier att beskriva kriget i Ukraina med ord som ”krig”, ”offensiv” eller ”invasion”. Bara officiell information från myndighetskällor får rapporteras.

Nytt lagförslag om ”fake news”

Den som “medvetet publicerar falsk information” om den ryska styrkorna, kan enligt ett nytt lagförslag som antagits i det ryska underhuset, få upp till 15 års fängelsestraff. Även hårdare fängelsestraff kan bli aktuellt om spridningen av informationen bedöms få allvarliga konsekvenser.  

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax röstade 401 av parlamentsledamöterna för förslaget, medan inga röstade emot eller avstod.

Mediebolag sätter stopp

Som en konsekvens av det ryska beslutet reagerar nu internationella mediebolag. Bland annat sätter BBC News tillfälligt stopp för de lokalanställdas verksamhet i Ryssland.

”BBC News ryska verksamhet kommer att fortsätta från utanför Ryssland”, skriver BBC:s högste chef Tim Davie.

Även amerikanska mediejättarna CNN och Bloomberg uppger att de temporärt stoppar sina journalisters arbete i Ryssland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.