Foto: TT

Fitness: från subkultur till miljardindustri

Uppdaterad
Publicerad

Från dopingstinn subkultur till en global miljardindustri. Thomas Johansson, professor i socialpsykologi, har i boken ”Fitnessrevolutionen” studerat gymkulturens långa resa – och vilken inverkan den haft på våra kroppar.

– Att gå in på ett gym är som att kliva in i en arkeologisk utgrävning. Historien finns här: 70-talets gamla vikter, 80-talets maskiner, dagens fitness-pass. Det byggs på hela tiden.

Psykologen Thomas Johansson tittar sig omkring. Det är han som bestämt plats för intervjun: gymmet han brukar gå till, nära arbetsplatsen Göteborgs universitet.

– I dag spelar det ingen roll vilket gym man väljer, du kan köra ett pass här och sen åka till Tokyo och göra exakt samma sak ett dygn senare. Gymmen har blivit standardiserade, som McDonalds, nästan likadana överallt.

”En subkultur i början”

Annat var det under 70-talet då Sveriges första gymlokaler dyker upp.

Allt börjar med att en grupp unga män blir helt sålda på den amerikanska bodybuilder-kulturen. De samlar vikter nere i små källarlokaler och sätter igång att bygga sina kroppar.

– Det var verkligen en subkultur i början, de passade inte in i 70-talets smala mode. I den här rörelsen bygger man upp ett eget hypermaskulint ideal. Det är pumpade kroppar och uppförstorade egon som påminner om den historiska muskulösa hjältekroppen.

Rörelsen är till en början ganska liten. Men borta i Kalifornien inser några gymägare att kroppsträning på lokal är att tälja i guld. Möjligheten att forma armar, midja och ben in i minsta detalj passar väl in i 80-talets skönhetsideal.

”Gym-gentrifiering”

För att locka massorna måste träningslokalerna dock blir mer rumsrena. Kroppsbyggarna rensas ut i vad som kan beskrivas som en ”gym-gentrifiering”.

– Man tonar ner maskuliniteten för att locka kvinnor, framförallt jobbar man på att få bort drogerna. Det blir mer lättanvändbara maskiner och färre stora skivstänger.

Projektet lyckas – på bara några år exploderar träningsformen och många av de små källargymmen görs om till stora komplex. Nya träningsformer tillkommer – alla ska känna sig välkomna till gymmet för att träna valfri kroppsdel.

När 90-talet kommer bor det ”manliga” muskelbyggandet och den ”kvinnliga” fettförbränningen under samma tak.

– Då händer det något ganska radikalt: gränserna mellan män och kvinnor börjar luckras upp. Kvinnorna började också bygga muskler och plötsligt har vi nästan ett gemensamt kroppsideal, säger Thomas Johansson

Kommer fortsätta växa

Och gymmets roll som verkstad för samtidens kropp bara växer. 10-talets gym kan liknas vid ett bekvämt vardagsrum där den personlige tränaren, PT:n, är din värd.

– Precis som resten av samhället har gymmet genomgått en professionalisering. I början av 2000-talet hade vi jobbcoacher som skulle hjälpa människor att få jobb. PT:n fungerar på samma sätt – de ska hjälpa oss att få den där kroppen vi behöver för att ha ett bra liv. Det är en självindustri som bara kommer fortsätta att växa, säger Thomas Johansson.

Boken ”Fitnessrevolutionen” är skriven av Thomas Johansson och Jesper Andreasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.