Hård kritik mot gemensam granskning av fejknyheter

Uppdaterad
Publicerad

Bör Sveriges största medieföretag samarbeta för att avgöra vilka nyheter som är ”fejk” och vilka som inte är det? Frågan ställdes på sin spets i fredagkvällens Aktuellt.

”Ett mycket dåligt initiativ”. Så beskriver Widar Andersson, ledarskribent på socialdemokratiska Folkbladet, planerna på att nyhetredaktionerna på SVT, Sveriges Radio, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet ska starta en gemensam sajt för att faktagranska nyheter inför valet 2018.

”Höga hästar”

– De här fyra medieföretagen nöjer sig inte längre med att vara journalistiska spelare utan vill nu också vara domare och tala om vad som är rätt och fel. Att sätta sig på så höga hästar är okänsligt.

Enligt Andersson har de fyra mediaföretagen själva ingalunda fläckfria rykten när det gäller förhållandet till fakta, särskilt när det gäller frågor som integration, hedersvåld och grov kriminalitet.

Nyckelord: Transparens

Han befarar han att initiativet kommer att öka misstron mot medier och faktaresistensen i samhället. Anne Lagercrantz, chef för SVT Nyheter, menar att Anderssons farhågor är obefogade.

– Det här handlar inte om att vara domare. Nyckelordet är transparens – vi vill visa vilka källor vi har och hur vi kommer fram till att ett påstående är sant eller falskt.

Se debatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer