Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du höra Lisa Bjurwalds kritik och SVT Riksnyheters programchef Charlotta Friborgs svar. Foto: Niklas Nyman/SVT/Stina Stjernkvist

SVT anmäls till Granskningsnämnden efter kritiserad direktsändning

Uppdaterad
Publicerad

Då våldtäktsutredningen mot Göran Lambertz lades ner valde den före detta justitiekanslern att hålla en presskonferens i sin trädgård. Flera medier sände presskonferensen live. Flera anmälningar mot SVT har också inkommit till Granskningsnämnden.

– Det är ett av de största medieövertramp jag sett i Sverige på senare år, säger Lisa Bjurwald, journalist och författare.

Den livesända pressträff som Göran Lambertz höll i sin trädgård, kort efter att han släppts från häktet, direktsändes av flera medier, bland annat SVT och Expressen.

”Lambertz utnyttjar sin gedigna kunskap och särskilda ställning till att fullständigt förgöra en målsägande. Och det sker inte i en rättssal”, skriver Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar i Expressen. Journalisten Annika Hamrud har på Twitter svårt att föreställa sig ett medieetiskt ”större klavertramp”.

Även journalisten och författaren Lisa Bjurwald är kritisk.

– Det som gick fel är att det här är en väldigt mäktig och inflytelserik man som redan är i en överlägsen position gentemot den målsägande och som sedan själv får regissera en presskonferens i sin egen trädgård, säger hon.

Det mest problematiska enligt Bjurwald är att det var en livesändning, vilket innebär att medierna inte kan kontrollera vad som sägs och sänds ut. Sändningen bröts vid olika tidpunkter av olika medier.

Då räcker det inte att journalister i studion i efterhand problematiserar Lambertz uttalanden, menar Lisa Bjurwald, som planerar att anmäla händelsen till Granskningsnämnden.

Självkritiska medier

Charlotta Friborg, SVT Riksnyheters programchef, är självkritisk. Hon skriver i ett blogginlägg att presskonferensen ”hade ett stort nyhetsvärde och det var rätt beslut att låta Lambertz ge sin syn på processen. Men det var en felbedömning att låta honom tala fritt i direktsändning”.

– Jag tycker att kritiken mot mitt beslut att direktsända detta är berättigad, säger Charlotta Friborg till Kulturnyheterna.

Friborg menar också att hon borde ha insett att ”Lambertz skulle kunna använda tillfället till smutskastning”. Sändningen kommer att vara fortsatt tillgänglig på SVT Play men vissa uttalanden kommer att redigeras bort och sändningen kommer att förses med en förklarande text.

Även Expressens chefredaktör Klas Granström önskar att hans tidning hade hanterat presskonferensen annorlunda.

– Det gjordes uttalanden och kom uppgifter som vi inte borde ha publicerat, säger han till tidningen Journalisten.

Vid tiden för denna artikels publicering har Granskningsnämnden fått in tio anmälningar kring händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer