Charlotta Friborg, progamchef SVT Riksnyheter Foto: Stina Stjernkvist, SVT

”Borde ha förutsett risken för smutskastning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit släppt från häktet, anklagad för ett allvarligt brott, höll den tidigare justitiekanslern och domare i Högsta domstolen Göran Lambertz en pressträff. Den hade ett stort nyhetsvärde och det var rätt beslut att låta Lambertz ge sin syn på processen. Men det var en felbedömning att låta honom tala fritt i direktsändning. 

Anklagelserna mot Göran Lambertz var allvarliga och SVT Nyheter har bevakat fallet eftersom han är en av Sveriges mest profilerade jurister med toppämbeten som justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen på meritlistan.

SVT Nyheter ska alltid kunna ge flera infallsvinklar på en händelse och Lambertz egna kommentarer kring det som hänt var relevanta för vår rapportering. Det är en stor nyhet även när någon frisläpps på grund av brist på bevis. Det var rimligt att låta Lambertz ge sin syn på den juridiska processen. SVT sände pressträffen direkt och den ramades in i av ett studiosamtal med en kunnig reporter, en juridisk expert och en rutinerad programledare. Tittarna fick inför pressträffen en grundlig genomgång av fallet. 

Oacceptabla yttranden

Under direktsändningen redogjorde Lambertz för sin syn på vad som hänt. Han uttryckte stark kritik mot det svenska rättssamhället. Men allvarligt ur pressetiskt perspektiv var att han sade generaliserande och nedsättande saker om målsäganden – hans motpart i rättsprocessen. Yttrandena är oacceptabla när de står oemotsagda. Lambertz fick efter sitt inledande anförande frågor av journalisterna på plats och SVT valde att avbryta sändningen bland annat på grund av Lambertz uttalanden om målsäganden. 

SVT:s programledare och reporter markerade från studion att uttalandena var Lambertz egen syn på det som hänt och de återgav även den anklagande kvinnans inställning. Men trots att de gjorde dessa markeringar kan jag nu konstatera att det var en felbedömning att sända direkt från pressmötet.

Kunnat referera

Vi borde ha spelat in eller sänt med fördröjning. Då hade vi förhindrat att ge spridning åt hans uttalande om målsäganden. Vi hade även kunnat referera till vad han sagt så att tittarna fått en uppfattning om hans sätt att uttrycka sig. Det är alltså inte fel att låta Lambertz komma till tals om rättsprocessen, utan felet var att låta honom tala i direktsändning.  

Jag är självkritisk. Jag borde insett att Lambertz skulle kunna använda tillfället till smutskastning. Vi skulle inte ha livesänt. Sändningen kommer att finnas tillgänglig på SVT Play men dessa uttalanden redigeras bort och sändningen förses med en förklarande text. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet