Harvey Weinstein lämnar rätten i New York den 6 december. Foto: Scott Heins/Getty Images/AFP/TT

Harvey Weinstein i uppgörelse – betalar 235 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Den två år långa juridiska striden kring Harvey Weinstein kan ha nått sitt slut. Parterna i målet har kommit fram till en tillfällig uppgörelse, som slutar med att den tidigare Hollywood-producenten betalar 25 miljoner dollar, rapporterar New York Times.

Harvey Weinsten har befunnit sig i ett sexualbrottsmål sedan 2017 där ett 30-tal kvinnor från filmbranschen anklagat honom för sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkt. Nu rapporterar New York Times att Weinstein och flera av målsägandena kommit överens om en uppgörelse. Det skriver New York Times.

Nu när majoriteten av parterna godkänt uppgörelsen ska advokaterna arbeta fram en mer detaljerad version av den. Därefter måste den godkännas av två federala domare, en i New York och en i Delaware.

235 miljoner svenska kronor

Uppgörelsen skulle innebära att samtliga civilfall mot Harvey Weinstein och styrelsemedlemmarna i hans bolag Weinstein Company avslutas. Summan, som ligger på motsvarande 235 miljoner svenska kronor, betalas i sådana fall ut av bolagets försäkringsbolag.

Alla har dock inte godkänt uppgörelsen. En tidigare kvinnlig producent på Weinstein Company och en skådespelare har tackat nej och planerar enligt sina jurister att bestrida den.

– Det som är mest kränkande är att de försöker få min klient att vika sig, säger en av kvinnornas advokat till tidningen.

Den summa majoriteten av parterna i målet kommit överens om ska även användas till att betala en del av Weinsteins, hans brors och hans styrelsemedlemmars rättegångskostnader.

18 av kvinnorna som anklagat honom skulle dela på 58 miljoner svenska kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer