Hbtq-cowboys oroar sig för antigay-lagar

Uppdaterad
Publicerad

Texas Gay Rodeo Association har arrangerat gay- och dragrodeo i över trettio år. Nu oroar sig hbtq-cowboys för de många lagförslag som kan komma att begränsa hbtq-personers rättigheter i USA.

Över 100 lagförslag som begränsar rättigheter för HBTQI-personer diskuteras i USA, en trend som ses i konservativa stater över hela landet, skriver nyhetsbyån AFP.  

– Jag är oroad över att man vill förbjuda dragqueens, att man förbjuda underhållning för barn och för alla som respekterar vår konstform. Jag tycker det finns viktigare frågor som till exempel vapenkontroll, acceptans och mångfald, säger dragartisten Delilah DeVasquez.

Texas Gay Rodeo Association grundades på 80-talet för att samla in pengar till personer med HIV, detta var under en tid när Texas ännu inte gav staligt stöd till de sjukdomsdrabbade. Organisationen förlitar sig på donationer för att kunna genomföra sina evenemang. 

Politiker vill begränsa drag för barn

Texas viceguvernör Dan Patrick, en politisk allierad till Donald Trump, är en av politikerna som arbetar för att begränsa dragshow-uppträdanden, som till exempel sagostunden Drag story hour, för barn om de kan anses oanständiga.

Delilah DeVasquez menar att oanständighet inte är ett problem.

– Vi känner vår publik. Om vi underhåller barn kommer vi givetvis att underhålla på lämpligt sätt, och inte på samma sätt som om vi underhåller vuxna. Det är två olika saker, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.