Amerikanska Drag story hour-grundaren stöttar svenska kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring sagostunden, Drag story hour, som leds av dragartister bland annat i Trelleborg. Nu får de skånska sagoläsarna stöd från systerorganisationen i USA.

– Fortsätt sprida glädjen, hälsar Jonathan Hamilt, medgrundare till Drag story hour i New York.

Drag Story hour grundades i San Francisco 2015, av artisten, skådespelaren författaren och gayaktivisten Michelle T. Nu är Story hour en global rörelse med ett 50-tal lokala avdelningar runt om i USA men återfinns också i sju olika länder runt om i världen, däribland Japan, Australien, Mexiko, Danmark och Sverige, inte minst.

– Det är viktigt barn exponeras för en mångfald av identiteter – viktigt med med queera förebilder speciellt i USA där hbtq-rörelsen är hårt ansatt , säger Jonathan Hamilt, medgrundare till Drag story hour i New York.

”Stort stöd”

De svenska sagostunderna startade 2017 men har på sistone utsatts för hot. I höstas fick sagostunden i Olofsström ställas in på grund av hot och i Malmö fick evenemanget övervakas av väktare. Jonathan Hamilt menar attackerna mot gayrörelsen är något som funnits länge. 

– Tyvärr får hatkampanjerna stor uppmärksamhet i medierna, men faktumet är att vi får mycket stöd från många vanliga människor, säger han och fortsätter:

– Annars hade vi inte kunnat överleva så länge som vi har gjort och läst sagor på bibliotek och i skolor i snart tio år.

Hamilt hoppas att de svenska dragartisterna kan stå emot hatet.

– Fortsätt med programmet – fortsätt sprida glädjen och magin kring Drag story hour, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.