Parisa Liljestrand (M) riktar nu kritik mot SD:s agerande i Trelleborg för att strida mot Tidöavtalet. Bo Broman, SD:s kulturpolitiske talesperson, har å sin sida sagt att frågan inte rör SD på riksnivå. Foto: TT

Kulturministern om sagostoppet i Trelleborg: ”Politiker ska inte styra kulturutbudet”

Uppdaterad
Publicerad

SD-politikern Magnus Isgren i Trelleborg stoppade en planerad sagostund med drag queens i Trelleborg under tisdagen. Nu reagerar kulturminister Parisa Liljestrand (M):

– Det är glasklart i Tidöavtalet att principen om en armlängds avstånd till kulturen ska upprätthållas, säger hon till SVT Kulturnyheterna.

Konceptet ”Drag story hour” där dragshow-artister läser böcker för barn på landets förskolor och bibliotek har rört upp starka känslor. Sverigedemokraterna i Kalmar menar att det bör stoppas helt och bibliotek har fått ta emot hot och hat efter att de haft dragshow-artister på besök.

När arrangemanget genomfördes i Malmö fick biblioteket anlita säkerhetsvakter. Under tisdagen kom beskedet att ”Drag story hour” stoppas från att genomföras i Trelleborg nästa år, något Trelleborgs Allehanda var först med att rapportera:

– Vi kände att kanske just i det här fallet får vi gå in och stoppa. Det är främst namnvalet som stör. Om man kallar sig ”Babsan” eller liknande så var så god, säger Magnus Isgren (SD), kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande, till tidningen.

Kulturministern kritiserar agerandet

Nu riktar kulturminister Parisa Liljestrand (M) kritik mot beslutet, och menar att principen om ”armlängds avstånd” till kulturen bör upprätthållas.

”Det är glasklart i Tidöavtalet och i regeringsförklaringen att principen om en armlängds avstånd till kulturen ska upprätthållas, så det står även Sverigedemokraterna bakom”, skriver Parisa Liljestrand i ett mejl till Kulturnyheterna, och fortsätter:

”Jag tycker precis som tidigare att politiker inte ska styra över innehållet i kulturutbudet, exempelvis sagostunder, och det gäller politiker både på nationell som lokal nivå”.

”Inte ens ett lillfingers avstånd”

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har kommenterat beslutet att stoppa ”Drag story hour”.

”SD håller inte ens ett lillfingers avstånd från kulturen. Och jämför alltså en sagostund med en föreläsning av NMR. Relativiseringen som pågår just nu måste granskas, för gränser förskjuts i en rasande fart – vilket ju är avsikten”, skriver hon på Twitter.

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson, Bo Broman, vill inte kommentera partiets agerande i Kalmar och Trelleborg, och hänvisar istället till de lokala företrädarna.

De medverkande i ”Drag story hour” har avböjt att kommentera den stoppade föreställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad är tanken med sagostunderna och vad är det som upprör? I videon får du en sammanfattning. Foto: TT/SVT

Armlängds avstånd

”Principen om armlängds avstånd formulerades av nationalekonomen John Maynard Keynes efter andra världskriget. Han ställde sig frågan om hur ett system skulle utformas så att staten kan stödja kulturen utan att den kidnappas i propagandasyfte, som var fallet i Tyskland. Keynes förslag blev att politiker ska besluta om anslagen men inte över det konstnärliga innehållet. I stället skulle institutioner upprättas på armlängds avstånd från den politiska makten. I Sverige fick vi Kulturrådet och Konstnärsnämnden.”

Text: KRO, konstnärernas riksorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.