Anna Troberg, förbundsordförande på DIK, ser allvarligt på SD:s uttalande om att stoppa ”Drag story hour”. Foto: SVT/Gunilla Fritze

Bibliotekariernas fackförbund om SD:s uttalande: ”Extremt allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet DIK ser allvarligt på SD-politikern Jonathan Sagers uttalande om att stoppa kommande event av ”Drag story hour” i Kalmar.

Sverigedemokraterna i Kalmar har tidigare sagt att konceptet ”Drag story hour”, där dragartister läser böcker för små barn på landets förskolor och bibliotek, bör avvecklas helt.

– Det är vår moraliska skyldighet att det stoppas. Vi anser att tvååringar ska ha skyddad rätt att leka och vara barn, säger Jonathan Sager (SD) till SVT Blekinge.

SD-toppen och riksdagsledamoten Björn Söder är också kritisk.

”Låt barn vara barn och sluta utsätt dem för sådant här. Helt rätt agerat från SD”, skriver han på Twitter.

”Politiker ska hålla sig borta”

Anna Troberg, fackordförande på DIK, säger att de ser allvarligt på uttalandet och att det finns flera saker i kritiken som är uppseendeväckande.

– Det vore ju helt förfärligt om biblioteken inte skulle kunna ha sådana här sagostunder framöver, eller annan verksamhet som någon av någon anledning tycker är besvärlig. Biblioteken ska vara öppna, demokratiska rum där alla människor är välkomna, säger Anna Troberg.

Fackförbundet DIK menar att uttalandet är en inskränkning av principen om armlängds avstånd.  

– Politiska partier och politiska företrädare ska hålla sig borta från att detaljstyra verksamheten och utbudet på landets bibliotek. Jag tycker det är väldigt viktigt att politiska partier, framförallt politiska företrädare, markerar väldigt tydligt mot den här typen av uttalanden, fortsätter Troberg.

Ingen central hållning

I Kalmar kommun styr Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Centerpartiet och styret har inga planer på att avveckla ”Drag story hour”.

Men även om Sverigedemokraterna tillhör oppositionen i Kalmar har partiet desto större inflytande över rikspolitiken, men där finns ingen central hållning.

”Det är en komplicerad fråga om Drag queen story hour och många i partiet har olika infallsvinklar och åsikter om den. Det är just därför vi inte har någon central hållning. Det är inte vår uppgift på riks att lägga oss i lokala kulturföreteelser”, skriver Bo Broman, partiets kulturpolitiske talesperson i ett mejl.

”Jag personligen tycker det är ganska okontroversiellt att ha sagostunder med drag queens. Vilket barn tycker inte det är kul att se vuxna som klär ut sig? Men det är bara min personliga åsikt. Det finns säkert lika många åsikter i den här frågan som vi har antal medlemmar i partiet”, fortsätter han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.