Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldarna berätta om sagostunden i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Sagostund med dragshowartister på biblioteket i Malmö fick övervakas av väktare

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stadsbibliotek valde att kalla in väktare som en säkerhetsåtgärd inför lördagens sagostund med dragshowartisterna Lady Busty och Miss Shameless.

Anledningen är att sagostunden på Olofströms bibliotek fick ställas in tidigare i veckan efter att biblioteket fått ta emot flera hotmejl.

Det var lång kö utanför sagogrottan på Malmö stadsbibliotek inför ”Drag story hour”.

– Vi har haft de här sagostunderna i fem år och det är alltid fullbokat. Det ger barnen en känsla av att man får vara som man vill och man får se ut som man vill, säger Sara Evers Espensen, chef för barnsektionen på biblioteket.

”Många osynliga normer”

Lady Busty och Miss Shameless väljer sina sagor med omsorg. De har arbetat med barn i många år och har blivit belönade av Malmö stad för sitt arbete.

– Vi har många osynliga normer att man ska se ut på ett visst sätt och prata på ett visst sätt och det twistar vi med i våra sagostunder, säger Miss Shameless, som dagen till ära är klädd i en lång svart och glittrig klänning.

Lady Busty tar fram en bok från en av hyllorna på biblioteket och pratar om vänskap och allas lika värde.

– Man väcker genom sagorna tankar och förståelse för andra, säger Lady Busty.

”Kom och lyssna istället för att recensera”

Sagostunden i Olofström fick spelas in och finns istället digitalt på kommunens hemsida. I Kalmar har en SD-ledamot i fullmäktige sagt att han vill förbjuda ”Drag story hour på biblioteket” i november.  

– Jag kan inte förstå kritiken. Kom och lyssna istället för att recensera någonting ni inte har sett, säger Lady Busty.

Se mer från sagostunden i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.