Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är vår moraliska skyldighet att det stoppas”, säger Jonathan Sager (SD) om sagostunden med dragqueens. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Gunilla Fritze/Sandra Carlsson/SVT

SD-politiker i Kalmar vill stoppa sagostund för småbarn med drag queens

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november väntas sagostunden ”Drag story hour” hållas på Kalmar stadsbiblioteket. Nu vill Sverigedemokraterna i Kalmar stoppa eventet.

– Barn ska få vara barn och att prata om sexuella läggningar med två-åringar är motbjudande, säger Jonathan Sager (SD).

Sagoläsningen kommer att vara vid två tillfällen och är för barn mellan 2-7 år gamla. På bibliotekets hemsida skriver man att sagoläsningen handlar om att låta fantasin flöda utan normer och gränser.

Sagostundens koncept har fått både ris och ros i sociala medier. Men Sverigedemokraterna i Kalmar kommun vill stoppa eventet.

– Jag anser barn ska få vara barn, att prata om sexuella läggningar med två-åringar ser jag som direkt motbjudande. Det är vår moraliska skyldighet att det stoppas. Vi anser att två-åringar ska ha skyddad rätt att leka och vara barn, säger Jonathan Sager (SD)

”Förvirrar små pojkar”

Jonathan Sager menar att det inte är just drag queens som förvirrar barn, utan att det är vad de säger.

– Böcker som de ibland läser och som jag fått ta del av, exempelvis en bok som heter ”Leo, pojken med snippan”. En sådan bok förvirrar alla små pojkar med ”jaha, är jag ingen pojke”. Det är inte rimligt att föra anspelningar om sexuella läggningar för två-åringar. De ska inte behöva tänka på vilken sexuell läggning eller identitet de har, det ska de få göra i den takt som de utvecklas.

Närmare 700 stöttande meddelanden

Enligt Jonathan Sager har han mest fått stöttande reaktioner efter sitt ställningstagande mot eventet.

– Ungefär tio kränkta personer har hört av sig och sagt att det är förfärligt att vi lyft den här kritiken. Däremot är det närmare 700 personer som hört av sig och sagt att det är bra att vi är skarpa i vår kritik för att stoppa detta.

Vill ha förbud

SD-politikern menar också att han vill se att kommunen skapar ett slags förbud mot att stötta verksamheter som riktar sexuella anspelningar, normkritik och normkreativitet till två-åringar.

– Ett förbud mot detta skulle enbart vara ett principiellt beslut om att inte finansiera det med skattemedel, säger Jonathan Sager (SD).

KLIPP: Sagostund med drag queens fick övervakas av väktare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör föräldarna berätta om sagostunden i klippet. Foto: Gunilla Fritze/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.