Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns ingen chans att sagostunden kommer stoppas” säger Maia Dahlberg (S). Hör henne berätta mer i klippet. Foto: Sandra Carlsson/SVT.

S om SD:s kritik mot sagostunden: ”Känns förlegat och gammaldags”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill stoppa den sagostunden ”Drag story hour” som hålls med två drag queens på Stadsbiblioteket i Kalmar i slutet av november. Men Maia Dahlberg (S) som är ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Kalmar kommun menar att det inte finns någon chans att arrangemanget kommer att stoppas och att kritiken handlar om okunskap.

Enligt Maia Dahlberg har det funnits ett starkt stöd politiskt att arbeta med mångfaldsfrågor under många år.

– Vi har en biblioteksplan, och en policy för hbtqi-frågor med handlingsplaner så det råder ingen tvekan att vi ska jobba med de här frågorna. Den här typen av arrangemang och evenemang passar en del föräldrargrupper och barn väldigt bra, säger Maia Dahlberg (S).

”Handlar om okunskap”

Sverigedemokraternas kritik handlar om att sagostundens innehåll utgör sexuella anspelningar mot barn. Men Maia Dahlberg (S) menar att kritiken handlar om okunskap. 

– Det bygger på fördomar och att man inte bryr sig om att utmana de här fördomarna. Det handlar också om att man inte förstår vad normkritik är och hur viktigt det är. Alla stora förändringar vi gjort i samhället har byggt på normkritik egentligen.

Finns det någon chans att den här sagostunden stoppas?

– Det finns ingen chans att det stoppas, säger Maia Dahlberg (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.