På torsdagen ska bibliotekschefen i Trelleborg kontakta Lady Busty och Miss Shameless för att höra om de vill komma och läsa sagor för barnen på sportlovet. Det meddelar förvaltningschef Jörgen Flink efter onsdagens möte i kulturnämnden. ”Självklart vill vi komma”, svarar Drag Story Hour Sverige”. Foto: Gunilla Fritze/SVT, Johan Nilsson/TT

Kulturnämnden kör över SD – drag queens välkomnas för sagostund i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnämnden i Trelleborg beslutade på onsdagseftermiddagen att sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless på biblioteket ska genomföras som tidigare planerat. Sverigedemokraternas ledamot fick se sig nedröstad med siffrorna 6-1.

Det var Centerpatiets Ola Olsson som inför mötet i kulturnämnden kom med förslaget genom ett initiativärende. Kulturnämnden röstade för förslaget att evenemanget Drag story hour på bilblioteket ska genomföras enligt förvaltningens ursprungliga förslag.

– Det är extra viktigt att vi i politiken håller armlängds avstånd till kulturen. Vi sätter mål och sedan är det tjänstemännen som planerar verksamheten, säger Ola Olsson (C).

Frågan är nu om de två sagoberättarna med artistnamnen Lady Busty och Miss Shameless kan och vill komma till Trelleborgs bibliotek på sportlovet efter de senaste dagens händelser.

– Det hoppas vi såklart, säger Ola Olsson.

Dragartisterna vill till Trelleborg

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne svarar Drag story hour Sverige att ”Dragartiserna Lady Busty och Miss Shameless ser fram emot att besöka Trelleborg med sagostunder så fort vi blivit inbjudna”

Sagostunden avbokades efter att Sverigedemokraternas blivande ordförande i kulturnämnden, som tillträder posten vid årsskiftet, gett förvaltningschefen direktiv om att stoppa evenemanget.

De ledamöter som röstade för förslaget att genomföra sagostunden representerar Socialdemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Endast Sverigedemokraternas ledamot röstade nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.