HBTQ-böcker hamnade på soptippen

Uppdaterad
Publicerad

Riksförbundet för homosexuella, bisexuella, transpersoners och queeras rättigheter, RFSL, hade ett av världens största HBTQ-bibliotek, men på grund av platsbrist gjorde man sig av med det. En del hamnade på Kungliga Biblioteket, men böcker hamnade även på tippen – och därmed har unika historiska böcker från gayrörelsen gått förlorade.

I RFSL:s bibliotek fanns både svensk och utländsk fack-och skönlitteratur, men även dedikerade förstautgåvor och tidskrifter som berättar om hbtq-rörelsens historia.

Det mesta hade skänkts av medlemmar och en hel del gick inte att få tag på någon annnastans.

En del av samlingen har nu hamnat på Kungliga biblioteket, en annan del skänktes till forskare eller intresserade RFSL-medlemmar, men en stor del av böckerna hamnade på soptippen.

”Historielöst hanterat och en enorm förlust”, säger en medarbetare på RFSL, som vill vara anonym.

Men enligt Stig-Åke Petterson, förbundsarkivarie RFSL, fanns inget annat alternativ.

– Vi har inte pengar till att hyra lokaler och alternativet är att vi säger upp personal. Och det har inte funnits någon som har kunnat sköta det här som ett utlåningsbibliotek, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.