Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För fem år sedan skapade Matilda Heindow ett Instagramkonto för att dela sin upplevelse med psykisk ohälsa. Nu släpper hon sin första bok. Foto: Andreas Idén

Instagramkonstnären släpper bok: ”Jättebra om den kan hjälpa någon”

Publicerad

Efter att ha samlat på sig 500 000 följare på sitt Instagramkonto om psykisk ohälsa ger nu konstnären Matilda Heindow ut sin första bok. “Konsten att må bättre” beskriver hon som en blandning mellan självbiografi och självhjälpsbok.

I fem år har Matilda Heindow lagt upp sina illustrationer på Instagramkontot crazyheadcomics om hur det är att leva med psykisk sjukdom och mental ohälsa. I dag har hon över 500 000 följare.

– Jag startade kontot mest för att jag ville skriva av mig lite och för att jag kände att andra kanske också behövde känna sig mindre ensamma. Men det har varit jättekul att få skriva en bok. Det har varit en dröm för mig länge, säger Matilda Heindow.

“The art of feeling better”

Eftersom kontot alltid drivits på engelska var det en engelsk förläggare som frågade Matilda Heindow om hon ville skriva en bok. Nu har boken översatts till tyska, portugisiska, mandarin och svenska. Kommentarerna från de engelskspråkiga läsarna har redan börjat strömma in.

– Det var en kvinna som sade att hon skulle be sitt skolbibliotek att köpa in den. Då blev jag så glad för det är ju verkligen boken jag hade behövt när jag gick i skolan. När jag var liten var det svårt för jag visste inte vem jag skulle be om hjälp eller vad jag skulle få för hjälp. Så det känns jättebra att boken kan hjälpa någon annan.

En verktygslåda för måendet

”Konsten att må bättre” är tänkt att fungera som en verktygslåda för den som har det svårt med sin mentala hälsa. I boken ger Matilda Heindow tips och råd om att hantera allt från kärlekssorg, sociala medier, negativt självprat och självmordstankar. Därför har boken blivit noga faktagranskad av legitimerade psykologer.

– Man vill ju inte sprida felaktig information om psykisk hälsa. Det är ju farligt. Om man ger fel råd till någon kan det handla om liv och död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.