Hen med i Akademiens ordlista

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda ordet hen införs i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Enligt huvudredaktör Sven-Göran Malmgren är ordet nu så vanligt att det inte finns någon anledning att inte ta med det.

Nyheten rapporterades i P3 Nyheter med Karlsten på tisdagen.

Enligt Sven-Göran Malmgren är det ovanligt att ett nytt pronomen kan skapas på det här sättet och tror att platsen i SAOL är viktig för ordets framtid.

Debatten kring hen

– Ett äldre exempel är ordet förstås. Det fanns i det allmänna språkbruket i början av förra seklet och togs upp i SAOL 1950. Då kunde man direkt se att det blev mycket vanligare, och lika vanligt som ordet givetvis.

Förutsättningen för att ett ord ska upptas i SAOL är att det används av många och helst i hela landet.

– Hen uppfyller de villkoren. Jag använder det inte själv men har inget emot det.

Hätsk debatt

Att debatten kring ordet hen bitvis varit hätsk är inget som har påverkat beslutet att ta med ordet, enligt Sven-Göran Malmgren.

– Jag tror att det kanske är mindre kontroversiellt nu än tidigare. Och även om det är kontroversiellt är det ingen anledning för att inte ta med det.

Hur kommer ordets betydelse att lyda?

– Det kommer dels att stå den betydelse där man lämnar oklart vilket kön det är, men även betydelsen där det är något slags tredje kön. Det finns de som varken ser sig som män eller kvinnor och där kan det vara ett bra ord.

Funnits sen 70-talet

Enligt Malmgren lanserades ordet hen redan på 1970-talet, men då etablerades det aldrig i det allmänna språkbruket.

– Då fanns inte betydelsen att det är ett tredje kön. Det är nog det som är skillnaden.

Nästa upplaga av SAOL kommer ut i april nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten kring hen

Mer i ämnet