Radikala preppers förbereder sig för samhällskollaps i ny bok

Publicerad

Efter tusentals sidor research och framgrävda, hemliga uppgifter kommer Henrik Bromanders nya bok Skymningstid. Den handlar om den mytomspunna Stay-behind-rörelsen och befinner sig likt flera nya böcker på gränsen mellan beredskap och galenskap.

– Jag tror att jag delar oron för samhällskollaps med många, säger Henrik Bromander till Kulturnyheterna.

Skymningstid utspelar sig på 70-talet och handlar om underjordiska celler mitt i välfärdssamhället. Majoren Gunnar formar i hemlighet en egen, paramilitär motståndsrörelse tillsammans med tre handplockade kompanjoner. Gruppen förbereder sig för att göra motstånd mot en rysk invasion genom att öva och preppa i en stuga långt ute i skogen.

De är en del av den mytomspunna Stay-behind-rörelsen – ett nätverk av paramilitära grupper i Västeuropa, aktiva under det kalla kriget.

– I början är det en väldigt lustfylld tillvaro för dem när de har fixat allt och bara väntar på att den stora dagen ska komma, säger Henrik Bromander och fortsätter:

– Men det går mer och mer överstyr. De kan inte nöja sig med att förbereda sig, utan de vill sätta stopp för saker i sin omgivning redan innan det är för sent.

Research och hemliga uppgifter

Henrik Bromander har många strängar på sin lyra och har även gjort sig ett namn som serietecknare. Han beskriver sig själv som en nörd när det kommer till 70- och 80-talets undre värld och kriser kopplade till den svenska underrättelsetjänsten. Efter tusentals sidor research och framgrävda, hemliga uppgifter och intervjuer med nyckelpersoner har han försökt att lägga sig så nära verkligheten som möjligt.

En av drivkrafterna har varit att få skriva om människor som går över gränser och sedan tvingas leva med det de har gjort. Men också att få lära sig så mycket som möjligt.

– Jag hade nästan kunnat nöja mig med att bara göra researchen, för mig är det nästan det roligaste, säger han.

Bunkertrend

Han är inte den enda författaren som skriver om vad som händer med människor som väljer att gå under jorden. Både i Joel Wallóns Rovdrift (2020) och Stina Jacksons Ödesmark (2020) har huvudpersonerna isolerat sig i stugor i skogen, långt undan det vanliga samhället, där rädsla och fantasi får löpa fritt.

Henrik Bromander säger att han inte är främmande för idén att bunkra mat, köpa vattendunkar och gasolkök.

– Jag tror att jag delar oron för klimat- och samhällskollaps med många. På något sätt måste vi kanske förbereda oss, helst tillsammans. Men många gör nog det på sin kammare istället, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.