• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Lennart Hegland vid inspelningen av programmet Popstop, 1967. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

Hep Stars grundare Lennart ”Lelle” Hegland är död

Uppdaterad
Publicerad

Lennart ”Lelle” Hegland har avlidit efter en tids sjukdom, det bekräftar hans son för Aftonbladet. Hegland var med och grundade 60-talsbandet Hep Stars – som tog Sverige med storm med låtar som ”Cadillac” och ”I natt jag drömde”.

Hegland föddes i Stockholm 1943 och startade gruppen Hep Stars tillsammans med lumparkompisen Christer Pettersson 1963. Senare anslöt Svenne Hedlund på sång, Janne Frisk på gitarr och sång samt Hans Östlund på klaviatur. När bandet fick sitt stora genombrott i mitten av 60-talet hade Benny Andersson tagit över rollen på klaviatur.

Bandet fick sitt stora genombrott 1965 och fick stora framgångar med låtar som ”Farmer John” och ”Cadillac”. 1973 upplöstes bandet och Hegland började spela i gruppen Gummibandet, som under 80-talet turnerade med Svenne & Lotta.

I slutet av 1990-talet drabbades Hegland av en hjärnskada som påverkade talförmågan och även minnet.

Lennart Hegland blev 79 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.