Se klippet från julkalendern från 1987 som skrämde slag på tittarna

Uppdaterad
Publicerad

Folkstorm mot adventskalendern är närmast en svensk jultradition. Julkalendern Marias barn från 1987 är kanske den mest utskällda kalendern genom tiderna. Framför allt kritiserades den för att vara för våldsam då den innehåll ingående beskrivningar av barnamord.

Årets julkalender Panik i tomteverkstaden hann knappt börja innan arga tittare hörde av sig och klagade. I år gällde det att kalendern avslöjade att föräldrar klär ut sig till tomten på julafton. Men stormen blåste över och Panik i tomteverkstaden har redan slagit tittarrekord på webben.

En av de mest utskällda kalendrarna genom tiderna är Marias barn från 1987. Det fanns då en kritik mot att julkalendrarna hade lämnat det kristna budskapet och det här året tog man till sig av kritiken. Marias barn är en stillbildversion av julevangeliet.

Ulla Sjöblom läser texten initierat och kameran åker långsamt över illustrationerna. Då och då används filmbilder för att illustrera miljön.

Klippet ovan, när Herodes lät döda alla pojkar under två år i Betlehem kritiserades särskilt för att vara för brutalt. Julkalendern sändes vid den den här tiden i barnprogrammet Björnes magasin.

Ser mer om Marias Barn ur Kulturveckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.