”Tomten FINNS och om man ens börjar prata om att han inte gör det så skapas tvivel”, skriver en användare på SVT:s Facebooksida. På bilden ses också Per Andersson och Pernilla Wahlgren, som spelar huvudrollerna i julkalendern. Foto: SVT/Facebook

Föräldrarnas kritik mot SVT:s julkalender: Tomten finns – det får aldrig ifrågasättas

Uppdaterad
Publicerad

Snöig första advent i stora delar av landet – perfekt läge för premiären av årets julkalender i SVT. Men redan är kritiken i sociala medier mot julprogrammet ett faktum, med föräldrar som menar att ”Panik i tomteverkstaden” skapar tvivel hos starkt tomte-troende barn.

Traditionsenligt hade julkalendern premiär i SVT den första december.

Och nästan lika traditionsenligt har kritik börjat riktas mot kalendern. Tidigare år har julkalendern anklagats för att vara för ockult, för skånsk, för flummig.

I år skriver flera på SVT:s Facebooksida att kalendern porträtterar tomten på ett sätt som kan leda till att barnen börjar ställa obekväma frågor till sina föräldrar, och i värsta fall: helt sluta tro på tomtens existens.

”Vi blev chockade!”

”Våra barn tror på tomten och nu sitter vi här och blir oroliga över om frågor kommer ställas kring detta”, skriver en användare.

”Att i första avsnittet säga att tomten inte finns och att det är vuxna som klär ut sig blev för mycket för oss”, skriver en annan användare.

”Vi blev chockade! Vet inte om barnen kommer få fortsätta se denna faktiskt”, menar en tredje.

Julkalendern handlar om att tomten finns på riktigt, men genomgår en livskris. Detta för att allt färre tror på honom, och att det blir vanligare att föräldrar klär ut sig till honom.

Professor: Sluta ljug om jultomten

Men ska föräldrar inför sina barn upprätthålla att tomten finns på riktigt?

Nej, menar Christopher Boyle, professor i psykologi, och Dr Kathy McKay, i en studie publicerad i respekterade The Lancet Psychiatry.

”Alla barn kommer så småningom att få reda på att man har ljugit för dem under flera års tid, och det här kan få dem att undra vilka andra saker de fått veta som också har varit lögner”, menar professor Boyle.

”Om jultomten inte finns, finns det féer? Finns magi? Finns Gud? Om föräldrarna är kapabla att ljuga om något så pass speciellt och magiskt, går de verkligen att lita på som beskyddare av visdom och sanning? Det moraliska med att få barn att tro på den typen av myter måste ifrågasättas”, skriver också experterna i rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer