Hillary Clinton läste sina läckta mejl på Venedigbiennalen

Publicerad

Den amerikanska toppolitikern Hillary Clintons läckta mejlkorrespondens hamnade i ropet under presidentvalet 2016. Nu är den fokus för en utställning på Venedigbiennalen – en utställning som Clinton själv är föga imponerad av.

Den amerikanska toppolitikern och tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton besökte under veckan Venedigbiennalen. Men det var framför allt en av specifik utställning som fångade hennes intresse: utställningen HILLARY: The Hillary Clintons emails.

Konstnären och poeten Kenneth Goldsmiths utställning innehåller tryckta kopior av Clintons 62 000 läckta e-postmeddelanden som publicerades av visselblåsar-rörelsen WikiLeaks, i samband med presidentvalet i USA 2016. Bland annat kan besökarna slå sig ner vid ett skrivbord och ta del av de tusentals mejlen.

”Larma republikanerna någon”

Och döm om konstnärens förvåning när Hillary Clinton plötsligt dök upp, och gjorde just det.

”Jag hittade mina mejl på Vennedigbiennalen. Larma republikanerna någon”, skrev Hillary Clinton på Twitter under torsdagen.

Skärmdump från Hillary Clintons Twitter-konto.

De läckta mejlen fick stor uppmärksamhet när de publicerades av Wikileaks i samband med presidentvalet 2016. Donald Trump kritiserade Clinton för att hon hade använt sitt privata e-postkonto och en privat server under tiden som hon arbetade som utrikesminister. Något han använde som ett sätt att argumentera mot sin rival.

Men Hillary Clinton var föga imponerad av utställningen.

”De här mejlen är bara så tråkiga”, ska hon ha sagt till arrangörerna i samband med utställningen, och tillagt: ”Utställningen är ett ytterligare bevis på att det inte är något fel eller kontroversiellt i dem”.

”Så tråkiga”

Enligt Kenneth Goldsmith hade arrangörerna fått information om att Clinton skulle besöka utställningen men Goldsmith var övertygad om att det var ett skämt.

– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att hon faktiskt skulle komma, sade han till Artnet News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer