Konstverk av Hilma af Klint och fasaden på Moderna Museet i Malmö Foto: Pontus Lundahl & Drago Prvulovic

Hilma af Klint visas i Malmö – entréavgiften möts av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Den fjärde april i år öppnar en ny utställning på hela Moderna Museet i Malmö med den svenska konstnären Hilma af Klint. Utställningen är ovanligt dyr, men valet att ta 120 kronor i entréavgift får trots detta kritik.

– Det blir en rättvisefråga. Är det bara i Stockholm man ska ha gratis inträde på statliga museer?, säger Frida Trollmyr (S), ordförande i Kulturnämnden i Malmö.

120 kronor kommer utställningen med Hilma af Klint kosta för vuxna och 90 kronor för studenter samt pensionärer. Om man är 18 år är utställningen gratis. Utställningen kommer även att vara gratis för alla på tisdagar mellan klockan 15–17, något som Frida Trollmyr menar inte är tillräckligt.

– Det räcker inte, vi har kulturpolitiska mål. Man ska låga trösklar, man ska ha en stor tillgänglighet för besökarna och Malmöborna. Då räcker inte två timmar i veckan. Man kan inte säga att Moderna Museet i Malmö omfattas av fri-entréreformen då.

För Frida Trollmyr handlar det även om en rättvisefråga, hon anser att det handlar om en Stockholmscentrism.

– Det jag är kritisk till är att man i april gick ut från regeringen och sa att man återinför fri entré på statliga museum. Då hade man en lista på ett antal museer, bland annat i Moderna i Stockholm och Malmö. Jag tycker att det blir en rättvisefråga. Är det bara i Stockholm man ska ha gratis inträde på statliga museum?

Hur tänker du att man skulle gjort istället?

– Det är svårt att säga. Ett sätt är att gå till sina uppdragsgivare och säga att man behöver medel för den här utställningen, säger Frida Trollmyr.

”Vi har valt att visa Hilma af Klint”

Iris Müller-Westermann är curator för utställningen tillsammans med Milena Høgsberg, och menar däremot att det är svårt att få sponsring för utställningar.

– Vi har en budget, tidigare hade vi sponsorer. De har lämnat kulturvärlden och gått in i idrotten. Det är inte lätt att få sponsorer att stödja kulturverksamheter längre. Det märks både i Stockholm och i Malmö. Men såklart om Kulturdepartementet säger: hör av er när ni gör jättestora projekt som ni inte kan täcka med era budgetar, så stödjer vi er gärna. Då kommer vi i fortsättningen göra det.

Tog ni kontakt med Kulturdepartementet för den här utställningen?

– Nej det gjorde vi inte. Vi har en budget och den budgeten är det vi har till förfogande. Vi hade en intern diskussion med Malmö stad och regionen, säger Iris Müller-Westermann och fortsätter:

– Den här utställningen kommer bli helt fantastisk, jag är övertygad om att vi fattat rätt beslut att visa Hilma af Klint och gör det tillgängligt inte bara i huvudstaden. Jag är såklart för att så många som möjligt ska komma till museet. Men här står vi mellan att inte göra ett fantastiskt projekt och ha fri entré med en utställning som inte är så spännande nu. Då har vi valt att visa Hilma af Klint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.