French Montana. Foto: AP/TT

Hiphopstjärna anklagas för att manipulera Spotify-siffror

Uppdaterad
Publicerad

Rapparen French Montana anklagas för att ha manipulerat lyssningssiffror på Spotify för singeln Writing on the wall. Bland annat av artistkollegan 50 Cent. Inledningsvis nekade stjärnan till att ha betalat för lyssningar, men anklagar nu istället den amerikanske rapparen 50 Cent för att ha manipulerat hans lyssningsstatistik.

I musikbranschen pågår en diskussion rörande köpta lyssningar på musikplattformar som Spotify. Med upptrissade siffror kan artister framstå som mer framgångsrika än vad de egentligen är, något som Dagens Nyheter nyligen granskat.

I USA anklagas just nu rapparen French Montana för just detta fenomen efter att en twitteranvändare påpekat skillnaderna mellan artistens lyssningssiffror på Spotify kontra Apple music, skriver NME och DN.

Strömningsfusket

Klättrade på spotify

I början av januari klättrade nämligen French Montans låt Writing on the wall plötsligt till plats 21 på den amerikanska 50-listan – en popularitet som ifrågasätts av flera användare på sociala medier, då den samtidigt låg på den misstänkt låga listplaceringen 1192 på den populära musiktjänsten Apple music. På Twitter skriver flera användare att deras Spotifykonton hackats och att låten Writing on the wall spelats utan godkännande, något som har stärkt spekulationerna.

Själv nekar French Montana till anklagelserna.

Skyller på 50 Cent

Men artistkollegan 50 Cent hakade nyligen på kritiken mot French Montana, och krävde en förklaring. Utspelet har i sin tur let till att French Montana nu anklagar 50 Cent för att ha köpt streams åt honom, i syfte att skada hans anseende. De två rapparna har sedan tidigare haft en öppen konflikt i sociala medier. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömningsfusket

Mer i ämnet