Det blir svårt att läka såren mellan länderna. Foto: Sergei Supinsky/AFP

Potentiellt bombmål vid Sofiakatedralen: ”Risk att tusen år gamla byggnader skadas”

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland och Ukraina har över tusen år av gemensam historia bakom sig. Andrei Plakhonin, historiker vid Ukrainska historiska institutet i Kiev, säger att man genom sitt agerande från rysk sida river upp alla kulturella band mellan de båda länderna.

– Kiev spelar en oerhört stor roll i rysk historia. De första ryska tsarerna regerade i Kiev och de första ryskortodoxa kyrkorna byggdes här. Även om man lyckas ockupera Ukraina så kommer man aldrig kunna återgå till gamla relationer, säger Andrei Plakhonin till Kulturnyheterna.

Stor risk att historiska byggnader skadas

Plakhonin berättar också att den ryska militären har pekat ut flera mål som man avser bomba och att flera av dessa mål ligger i direkt närhet till historiska byggnader som till exempel Sofiakatedralen. Sofiakatedralen byggdes 1037 och är en av de första rysk-ortodoxa kyrkorna.

– Om man ser hur ryska militären har hanterat historiska byggnader under sina bombningar så finns det en stor risk att även byggnader som är över tusen år gamla kan komma till skada, säger han.

”Ett korståg”

Plakhonin drar slutsatsen att Ryssland inte bryr sig ett dugg om de kulturhistoriska kopplingarna mellan länderna och är beredd att göra allt i sin makt för att komma ut som segrare.

– Just nu är det inget tal om kulturella kopplingar mellan Ryssland och Ukraina. Det som sker nu liknar allt mer ett korståg, säger Plakhonin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.