Delad bild. Vänster: man mot neutral bakgrund. Höger: journalister möter beväpnad soldat utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mediernas krisande ekonomi är ett allvarligare hot mot pressfriheten, menar Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser (RSF) Sverige. Foto: SVT/RSF

Historiskt låg nivå för pressfriheten globalt – rapport från RSF

Uppdaterad
Publicerad

Pressfriheten i världen är på historiskt låg nivå enligt Reportrar utan gränsers (RSF) nya pressfrihetsindex för 2025. För första gången sedan mätningarna inleddes är läget allvarligt i hälften av världens länder, och mindre än en procent av världens befolkning lever i länder med god pressfrihet.

RSF pekar ut mediernas ekonomiska kris som det största hotet. I över 85 procent av världens länder kämpar redaktioner för sin överlevnad. Många redaktioner tvingas stänga eller gå i exil, ofta på grund av en kombination av politiskt tryck och brist på resurser. Nicaragua, Belarus, Iran och Afghanistan är de tydligaste exemplen.

– Vi ser hur mediernas ekonomi håller på att erodera sönder. Det är ett mycket allvarligt hot mot journalistiken. Att bedriva journalistik kostar pengar, men en stor del av pengarna har försvunnit till techjättarna. Det drabbar journalistiken och medborgarnas rätt till information, säger Erik Larsson, ordförande RSF Sverige.

– Demokratiforskningen konstaterar att det första man ger sig på är journalister och medier. Det handlar om att om du vill vara en auktoritär ledare måste du kunna styra rättelsen som sprids om dig och då vill man inte ha en fri debatt. När man ger sig på journalister då kan man ge sig på civilsamhället, när man ger sig på civilsamhället då kan man se till att stifta lagar, säger Erik Larsson, ordförande RSF Sverige.

Pressfriheten försämras i rekordmånga länder

Brasilien visar vissa förbättringar, Argentina har rasat i indexet efter president Javier Mileis attacker mot medier och public service. Hongkong, Kyrgyzstan och Uganda är några av de länder som nu klassas som platser där journalistiken är i ”mycket allvarlig fara”.

Sverige behåller sin plats i toppen av indexet, men har i år passerats av både Estland och Nederländerna. Svenska medier pressas av besparingar, hat mot journalister och politiska attacker.

I Ryssland är den fria pressen i praktiken död. Alla större medier är statligt kontrollerade eller ägs av Kremltrogna oligarker.

Demokratier är inte immuna

I USA har pressklimatet försämrats markant sedan Donald Trump återvaldes som president . Bland annat stoppades finansieringen till ”Voice of America” och andra internationella och oberoende nyhetskanaler.

RSF:s rapport slår fast att fri journalistik kräver ekonomisk stabilitet.,

– För att garantera frihet, oberoende och mångfald i dagens medielandskap krävs stabila och transparenta ekonomiska villkor. Fri press kan inte existera utan ekonomiskt oberoende, säger Anne Bocandé, redaktionell chef, RSF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.